Мими Виткова прогнозира голям дефицит на педиатри

През 2028 г. трябва да отвори врати Националната детска болница. Ще стане ли тя факт?

„Това е подигравка с детското здравеопазване, като нямаш национална служба, която да обедини детската патология, която е разхвърлена на 15 меса, това ни успокоява. Със смяната на правителства през няколко месеца сроковете няма да се намалят, а ще се увеличат“, коментира бившият здравен министър д-р Мими Виткова в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите ѝ дефицитът на кадри е голям и няма да има кой да работи в педиатрията.

„Докарахме до там, че няма обща специалност „педиатрия“. Дефицитът на педиатри е колосален, това ще се усети в първичната помощ. Още има джипита, които са и педиатри, този период ще настъпи до 5-6 г. Средната възраст на общопрактикуващите лекари е доста напреднала. Няма голям афинитет към този профил на медицината. Цяла Европа е гладна за готови лекари, които ние ѝ даваме“, заяви д-р Виткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не може да се говори, че всички в здравеопазването са недоволни от заплатите си, тъй като има такива, които взимат 1000 лв., но и такива с 50 000 лв. заплата.

„Решението на проблемите на парче не води до резултат. Няма политическа партия, която сериозно да се занимава с проблемите, да предложи за публично обсъждане как да бъдат решени и да потърси подкрепа от всички партии. Национална здравна стратегия не е на една партия, тя е за всички нас. Докато не се стигне до политическо сближаване ще сме от министър на министър“, на мнение е бившият здравен министър.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg