Милошев: Липсата на кадри вдигна заплащането за персонала в туризма


Милошев: Липсата на кадри вдигна заплащането за персонала в туризма

Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри принуждава работодателите в туризма да обещаят с 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято, поне в това ме увериха дейците в бранша при срещите ми с тях през последните дни. Това съобщи пред БНР министърът на туризма Евтим Милошев.

Той призова външно министерство да направи всичко възможно да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за държави като Индия, Бангладеш, Непал, Киргистан и Узбекистан.

В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а работодателите в туризма очакват тези служители, каза Милошев.

Според последните данни около и над 10% ръст на туристите ще има това лято. Времето в началото на май когато се събраха много почивни дни беше един добър период, някъде около 80 хиляди туристически регистрации е имало, което е добър старт на сезона, каза Милошев.

Ранните записвания започнаха при 9% ДДС и обещавам да поставя пред финансовото министерство въпроса за това дали не трябва да се тълкува, че при започнал вече сезон не може ставката да се променя отново на 20% от 1 юли, каза Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg