Медиана: ГЕРБ увеличава преднината, „Възраждане“ е втори, ПП-ДБ са на четвърто място

ГЕРБ-СДС води с 14% преднина пред втория „Възраждане“, сочи представително прочуване на социологическа агенция „Медиана“. Проучването на агенция „Медиана“ е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани „лице в лице“ и е финансирано със собствени средства.

Моментната картина, седмица преди изборите, показва, че, ако вотът е  днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували близо 29 на сто от българите, за „Възраждане“ – близо 15%, а в битката за второто място са ДПС с 13,5 на сто  и ПП-ДБ – с близо 13%.

От „Медиана“ уточняват, че ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава. Другите сигурни участници в 50-ото Народно събрание, според проучването, са БСП – с близо 9 % и „Има такъв народ“ – с малко над 6 на сто.

С шансове за преодоляване на 4-процентната бариера са още „Синя България“, „Левицата“ и „Солидарна България“.

Седмица преди изборите 2 в 1 от „Медиана“ отчитат, че все още голяма част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват и това са над 400 000 избиратели.

Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната една седмица преди изборите, подчертават от социологическата агенция.

* Проучването на агенция „Медиана“ е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани „лице в лице“ и е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg