МВР проверява дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени


МВР проверява дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени

Снимка БГНЕС

МВР проверява дали Мартин Божанов е изнудвал гръцки бизнесмени. Сигналът е подаден в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), но проверката е възложена във всички структури на МВР.

Проверява се и участието на адвоката на Божанов – Велимир Атанасов в схемата. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев в Ямбол, който присъства на отчета и анализа на работата на областната дирекция на полицията през миналата година, предаде БТА.

„Гръцки бизнесмени чрез наети от тях адвокати са сезирали ГДБОП. Постъпила е жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор. Извършена е проверка през 2022 г. Всички материали са изпратени на Софийска градска прокуратура, тъй като са изпълнявани указания на определен прокурор. Твърдението е, че тази преписка е останала в прокуратурата, не се е връщала в ГДБОП“, каза Коцев.

Изяснява се и дали убитият Мартин Божанов, с прякор Нотарисуса, е сътрудничил на МВР, отговори на въпрос главният секретар на вътрешното министерство. „Възложили сме проверка да се проверят всички тези твърдения. Искаме да бъдем обективни и да не даваме информация на парче“, коментира още Коцев.

По време на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във вторник журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков каза, че трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР. По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg