Любомир Дацов: Политиците нямат визия за управление

11% увеличение ще има за всички пенсии, увери служебният премиер Димитър Главчев.

„Не е ясно защо съществуват правила и защо съществува това швейцарско правило, когато то се спазва, когато на някого му изнася. Това вече не изглежда бюджет. Ако промените и решенията продължат да се взимат по този начин – няма нужда от Министерство на финансите. Вече има изкуствен интелект, достатъчен е един робот и още 5-6 човека, които вече ще правят бюджет“, каза лаконично финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му не може да има по-добро разпределение на бюджета от политическото.

„Как ще накаже избирателят политиците, които направиха този бюджет? Когато направиш толкова груби грешки с бюджета, трябва политическо наказание. Ние в момента ще имаме и европейски, и национални избори, и реално ние се провалихме за влизането в Еврозоната. Но още миналата година беше ясно, че при този вид политика няма как да се влезе в Еврозоната, а ако беше станало – щеше да е по някаква случайност“, допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че няма как да покрием критерия за инфлацията.

„Няма как да помпаш дефицит и да смяташ, че няма да имаш по-висока инфлация в сравнение с другите. Няма как да играеш на ръба на бръснача с дефицитите и да очакваш, че при малки изменения на условията няма да се получи проблем при бюджета. Имаше абсолютно единодушие по отношение на параметрите, че БВП е надут, за да оправдаят по-високи доходи, всички роптаеха срещу изпреварващия ръст на заплати и безпринципното увеличение на минималните доходи във всяка една категория“, коментира финансовият експерт.

Дацов е категоричен, че бюджетът няма как да бъде оправен.

„Лошото е, че и избирателите, и политиците смятат еднакво – и на едните, и на другите не им пука много за държавата. Всеки гледа какво ще е в собствената му чиния. Това е много зле за държавата, защото това означава, че няма хоризонт пред нея. Но не мога да виня пенсионерите и тези, които са на бюджетна издръжка. Виня Министерството на финансите и политиците за това, че нямат визия за това как да управляват“, добави той.

„Ние бяхме глупави навремето да се борим да има нисък дълг, защото ако бяхме оставили дългът да е висок – сегашните политиците нямаше да си развяват коня. Асен Василев е основният виновник за състоянието на бюджета, защото той наложи този тип мислене в последните години“, поясни Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg