Лазаре, излез вън! Честито на имениците


Лазаре, излез вън! Честито на имениците

Снимка: БГНЕС, архив

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос – възкресяването на починалия Лазар.

Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди страданията и кръстната си смърт Христос възкресил своя приятел Лазар, починал преди четири дни, с думите: „Лазаре, излез вън!“.

„Изключително чудо, в което Господ проявява своята Божествена сила и ни дава надежда, че един ден ще възкреси и нас с нашите тела на Второто Христово пришествие“.

След Лазаровото възкресение мнозина свидетели на чудото станали последователи на Христос и повярвали в учението му. В първосвещениците и законниците обаче чудното събитие предизвикало негодувание и било непосредствен повод да поискат смъртта на Спасителя.

В богатата обредна традиция на Лазаровден се откроява ритуалът на лазаруването.

„Девойки на предженитбена възраст – пременени, натъкмени, събрани на групички, вървят от къща на къща и пеят весели лазарски песни. И стопанките трябва да дарят лазарките с бели несварени яйца“, обясни етнографът Недка Димитрова пред БНР.

 И до днес лазаруването се спазва на много места у нас. На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg