Кючюк: Първият и последен транш по ПВУ е през декември 2022 г.


Кючюк: Първият и последен транш по ПВУ е през декември 2022 г.

Снимка: Пресофис на Илхан Кючюк

„До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Последният транш е от декември месец 2022 година и е 2,7 млрд., през следващите две години не сме получавали пари –  към днешна дата това е първият и последен транш за страната ни“, заяви пред студенти евродепутатът Илхан Кючюк, по време на публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Според Кючюк са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло. Той бе категоричен, че след предизвикателствата от последните години ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес.

По думите му бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

„Необходими са повече усилия в посока приемането на България в Еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър, поради пропуснакането на много възможности. Темите Еврозона и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите.“, категоричен бе евродепутатът, цитиран от неговия пресофис.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg