КТ „Подкрепа“: Зелената сделка трябва да се премахне

Състоянието на „Мини Марица-изток“ не е цветущо. Зелената сделка трябва да се махне и трябва да се отмести срокът за либерализацията на тока. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на „Денят On AIR“.

„България е изправена пред опасността да унищожим енергетиката си, до което сме на крачка. Другото нещо е свързано с либерализацията на цените на електроенергийния пазар, от което ще загубят и някои богати хора. Трябва да се отмести този срок за либерализация, но не само за големите потребители и търговците на едро, а и за битовите потребители“, каза гостът.

„Сега започва нов европейски цикъл, зелената сделка трябва да се премахне, а не да се преразгледа. Макар и да не съм оптимист, знаейки колко тромаво работи тази машина, трябва да се говори за това. Това, което мина и днес на енергийна комисия, е свързано с възможността да бъдат насочени средства към „Мини Марица-изток“, за да се помогне на това предприятие“, коментира Манолов.

По негови думи е важно да се знае, че от 2009 година насам „Мини Марица-изток“ поема върху себе си голяма част от крайната цена на електроенергията, през ниската и изкуствено занижена цена на въглищата, които произвеждат.

„Това, което днес се реши в енергийната комисия, е да бъдат пренасочени едни средства към „Мини Марица-изток“ именно за тази дейност, за да им даде възможност да поработят още известно време. Твърди се, че не по-малко от 10 години трябва да се работи по тази рекултивация там“, каза още Манолов

Според него разговорите около „Мини Марица-изток“ са политически украсени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg