Критично е положението с водата в Рила, Кочериново и Бобошево


Критично е положението с водата в Рила, Кочериново и Бобошево

Снимка: БГНЕС

Осигуряване на допълнително вода за трите общини – Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД „Гранитоид“, собственик на ВЕЦ-те в района, „Кюстендилска вода“ ЕООД, Предприятието „Язовири и каскади“. Количеството, което трябва да се осигури за нормалното водоподаване на трите общини, е около 180 литра в секунда.

Разискванията са били насочени към стартиране на процедура по издаване на разрешително за водовземане за питейно-битово водоснабдяване от язовирите „Калин“ и „Карагьол“ за нуждите на трите общини.

При досегашната ситуация за община Рила се подава вода от ВЕЦ „Пастра“. Както и по недоизграден преди двадесетина години нов канал до разпределителна шахта в местността Св. Георги над града за Рила, Кочериново  и Бобошево. Водата обаче не достига, особено лятото. До Бобошево пък водата изобщо не достига. През 2017 год. ситуацията стана критична, а в Кочериново организираха протести, припомня БНР.

Необходимо е да стартират процедурите по издаване на разрешително за допълнително водовземане, това обаче ще отнеме време, каза кметът на Рила Георги Кабзималски: „Да си има водохващане, да си е гарантирано и така нататък, защото тези неща се работят, когато има вода. Водата няма да дойде, защото сме се събрали в залата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg