Край на регистрацията за изборите 2 в 1, партии се вписаха в последния момент в ЦИК

Приключи регистрацията в Централната избирателна комисия на кандидатите за народни представители и евродепутати, които ще премерят сили във вота 2 в 1 на 9 юни. Голяма част от политическите партии избраха първия работен ден след великденските празници и последния възможен, за да регистрират кандидатските си листи, в това число и вече бившите управляващи.

Няколко са важните срокове, които изтичат в днешния ден, а именно партиите имаха последна възможност да регистрират листите си с представители, които ще се явят на изборите за европейски парламент. Последният възможен момент избраха две от най-големите коалиции в последното 49-то Народно събрание – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

свързани

Водач на евролистата на ГЕЛБ-СДС е бившият председател на 49-о Народно събрание Росен Желязков, който е и в листата за предсрочни парламентарни избори.

свързани

„Аз съм сигурен, че и двете листи ще се представят достойно“, заяви Желязков.

Бившият партньор в управлението ПП-ДБ също избра последния ден да се впише, а лидер на листата за евроизборите е Никола Минчев.

„Очевидно колегите от ГЕРБ-СДС са търсили тази аналогия, тъй като ние първи обявихме водача на нашата листа“, каза Минчев.

свързани

Освен двете партии от 49-ия парламент, в надпреварата се регистрираха още „Зелено движение“, МЕЧ, „Левицата“, „Център“ на Васил Божков и „Солидарна България“.

„Изрично подчертавам, че нямам интерес към постове в Брюксел. Смятам, че на местно ниво мога да дам много повече“, обясни Ваня Григорова от „Солидарна България“.

свързани

Изтече и срокът за оттегляне на партиите, които не желаят да участват във вота.

„До момента имаме заявления от две партии за заличаване на регистрацията им. Едната е партия „Правото“, която е регистрирана и в двата вида избори, другата е „Републиканци за България“, която е регистрирана за участие в изборите за НС“, съобщи председателят на ЦИК Росица Матева.

Без тях в листите за вътрешните и европейските избори са 20 партии, 10 коалиции и 1 коалиция, която ще се състезава само за бъдещия парламент. До деня на изборите 2 в 1 остават точно 33 дни, а в утрешният ден ЦИК трябва да изтегли и жребия с номерата, под които партиите ще бъдат вписани в бюлетините на изборите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Какво ще правиш на 9 юни?

Източник: Bgonair.bg