Кошмар за шофьорите към Дунав мост при Видин, МВР проверява ТИР паркинг

Километрични опашки, съпътствани с почти целодневни престои на шофьорите на камиони на „Дунав мост“ 2. Стигна се до спешна среща между държавните власти и транспортния сектор. В търсене на вариант за съкращаване на чакането, институциите решиха да разрешат съвременни начини за плащане на таксите за преминаване. Наскоро създаденият буферен паркинг също повдигна въпроси.

В чакане да преминат през границата с Румъния шофьорите на камиони губят двуцифрен брой часове.

свързани

„Чакаме две опашки. Два дни се губят тук в престой. Тези камиони, които чакат, веднъж се редят и чакат пейджърът да им се обади, след това пак на опашка“, каза тираджия.

Опашките са километрични и в двете посоки.

„Опашката от страна на Румъния е стигнала 13 км. Тази от България вече е над 6 км“, уточни Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Пред „Дунав мост“ 2 функционира и платен буферен паркинг, който породи недоволство сред шофьорите.

свързани

„МВР няма ангажимент към този паркинг и периодично се получават сигнали, че едва ли не служители на МВР насочват принудително товарни автомобили да посещават паркинга – не“, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

МВР ще провери две неща във връзка с паркинга – законно ли са поставени табелките, насочващи шофьорите към буферната зона, както и дали служители на МВР не са превишили правомощията си, регулирайки трафика именно натам. А дотогава – вътрешното министерство иска да съкрати престоя по границата като планира да въведе плащане на такси, което е „в крак с времето“ – онлайн плащане на такса „мост“ и възможност за плащане на място с карта за преминаване на моста.

МВР уверява, че всички гишета на „Дунав мост“ 2 работят.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg