„Контрабандагейт”: Спецакция на ГДБОП блокира „Капитан Андреево”

„Контрабандагейт” продължава с пълна сила – спецакция на ГДБОП блокира ГКПП „Капитан Андреево”.

Задържани са близо 600 000 къса контрабандни цигари в над 28 хиляди кутии. Те били укрити под капаците на металорежещи машини в товарен автомобил, е установила при проверка на „Капитан Андреево“.

Според началника на митническия пункт Георги Господинов камионът е пристигнал на 1 май с групажна стока. „Той пътуваше от Турция за Германия като част от товара бяха режещите машини, оборудвани с шкафове. При анализ с рентген на сандъците се установи различна плътност и бе извършена щателна митническа проверка.

Фабрично са били произведени така – да не могат да се отварят. При разрязването им бяха открити около 570 000 къса недекларирани цигари. Целта на контрабандистите е била да превозят стоката до западни страни, където да я изтъргуват много по-скъпо. Една кутия струва 50 цента без заплащане на такси. Именно без акциз цената им може да достигне около 15 паунда. Печалбата е между 10 и 20 пъти“, каза Господинов пред NOVA.

По думите му на пункта в момента се провежда спецоперация за пресичане на опитите за контрабанда, а в нея участват представители и на НАП, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“. „28 млн. недекларирани цигари са заловени през 2023 г., а 13 млн. са само през тази година до момента. За сравнение през 2022 г. бяха 10 млн.“, разкри Господинов.