Коментар: Ротацията е близо, опасността от избори 2 в 1 се отдалечава

Време е за преговори и решения – ще бъде ли подписано коалиционното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ? На този фон критиките между партньорите не спират.

„Всеки политик има отговорност не само към партийния успех, трябва да могат да водят политика – хем да не изнервят, хем резултатите, до които ще стигнат, да бъдат за всички нас. Достатъчно е сложна политическата ситуация. Да се спазват поетите ангажименти е безусловно важно„, коментира политологът и преподавател в СУ доц. Албена Танева в студиото на „България сутрин“.

свързани

Социалният психолог доц. Николай Димитров заяви, че ротацията ще се осъществи. Според него е рано да се говори за следваща след тази, която предстои, но е по-вероятно да няма друга.

Според доц. Танева управляващите се опитват да предизвикат по-голямо участие на предстоящите европейски избори, но има и други фактори.

Всички говорят така, сякаш разбират, че няма да има избори. Изборите са само един от елементите на демократичния процес“, отбеляза доц. Танева.

свързани

Според доц. Димитров не е разумно да се ходи на избори. По думите му пред Bulgaria ON AIR алтернатива винаги може да се появи, но въпросът е да дойде и да е достатъчно привлекателна и добави, че на този етап президентската партия не е добра алтернатива. Трябва да мине конгресът на БСП.

„Високият рейтинг на президента е факт. Самата институция има такъв профил – трябва да обединява. Това не става по същия начин, когато се занимава с реалната изпълнителна власт“, уточни доц. Танева.

свързани

Доц. Димитров е на мнение, че след ротацията ще бъдат сменени министри, но министърът на отбраната Тодор Тагарев ще остане. Според психолога може да се измисли още едно министерство – на европейските въпроси или на външната търговия, което да реши спора с Министерството на външните работи.

свързани

На въпрос дали са необходими радикални промени, доц. Танева също спомена възможността за още едно министерство. Тя подчерта, че трябва да е ясно каква е посоката и да има връзка между различните сектори. Според нея е добре да има цялостна оценка, а не само на отделни министерства.

Доц. Димитров прогнозира, че ПП-ДБ и ГЕРБ вероятно ще подпишат коалиционно споразумение и ще се разберат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *