Коментар: Партиите се страхуват от нови избори, расте отговорността на Радев

След консултациите си с президента, от ГЕРБ-СДС обявиха, че са готови да предложат правителство на малцинството, ако не съберат необходимата подкрепа. Отново беше протегната ръка към ПП-ДБ за обединение, но без резултат. Вторият кръг консултации продължава и днес. Лидерът на „Възраждане“ пък заяви, че ако получат третия мандат за съставяне на правителство, ще протегнат ръка към всички останали партии срещу ГЕРБ и ДПС.

„Такъв вариант засега не се очертава. Костадинов говори доста предизборно, доста приповдигнато. Придаде си много голяма роля и тежест, каквато няма. Виждам как „Възраждане“ и „Величие“ си придават една тежест и непрекъснато откриват колелото, че сме в криза, че трябва да я преодолеем, някакви конспиративни теории. Не е сериозно“, коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на „България сутрин“.

свързани

„Партиите наистина в момента се страхуват от нов изпит под формата на избори. За „Възраждане“ е интересна ситуацията, защото за първи път започват да говорят не просто за самостоятелно управление, еднопартийно правителство, а сега виждаме нещо по-различно за тях – „Възраждане“, което се опитва да играе роля на политическа сила, която започва да мисли леко национално отговорно“, каза социологът Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи част от причината за тази промяна във „Възраждане“ се дължи на влизането на „Величие“ на политическата сцена.

свързани

Дори да има избор на правителство, политическата криза няма да се преодолее. Нищо ново няма да се случи с тези хора, с тези партии, с този парламент. Ние вече сме зациклили, ние сме в една много кризисна ситуация и тенденцията е все по-голяма отговорност да пада върху президента за това как въобще ще излезем от тази криза. Независимо от това дали президентът ще прави партия или няма да прави, неговата политическа отговорност расте„, отбеляза проф. Пиргова.

Борисов направи и предложение да променим модела, по който избираме народните си представители, давайки за пример Гърция, където първата партия взема превес при опитите за съставяне на правителство.

„Това е съвсем конюнктурно предложение от страна на Борисов. Очевидно ГЕРБ се чувства сериозно притиснат в ъгъла„, посочи Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: Bgonair.bg