Колкото повече е отлежал кашкавалът, толкова по-скъп е – как да познаем дали е качествен?

Цените на кашкавала в София са близо двойно по-високи, отколкото в други области на страната. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за изминалата седмица.

Кашкавалът в София на едро струва между 19 лв. и 23 за кг, в област Пловдив също има скъп кашкавал, но може да се намери и по-евтин. Цените там на едро са от 15,50 лв. до 23 лв., а в Стара Загора кашкавалът на едро е 15,46 лв. за кг. В област Добрич цената е 11,39 лв.

свързани

Хората искат нещо качествено, което да знаят, че е направено от мляко. Имаше лек ръст на цената. В нашия магазин кашкавалът е от 20 лв до 32 лв за кг“, коментира Александра Попова.

Тя е управител на магазин за месо и млечни продукти в столицата.

свързани

За цената на кашкавала е много важна маслеността и колко време е отлежал. Колкото повече е отлежал, толкова по-скъп е“, поясни още Попова.

Според нея цените на млечните продукти варират в зависимост от региона на производство и от дистрибуцията.

свързани

„Цената варира около 15% като в Асеновград и Пловдив, работим с малки мандри. Там доставката е по-малка. Хората нямат дистрибуция до София, аз трябва да наема дистрибутор и да му платя. Следва наемът, в София са много скъпи и заплатите“, коментира още управителят на магазин.

За да разберем какво слагаме на масата, е важно – винаги да четем етикета.

свързани

„Като прочетем отзад на опаковката, трябва да пише, че е произведено само и единствено от мляко, да няма Е-та, консерванти, да има само една закваска„, допълни тя.

В Благоевград, където цените на кашкава са едни от най-ниските, в магазините вървят и доста промоции на млечните продукти.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *