Кога се сменя ангренажния ремък

Двигателната система е най-важната в автомобила и се състои от множество части. Един от най-важните компоненти, които подлежи на периодична смяна, е ангренажният ремък.

Научете какво представлява, за какво служи и кога се сменя от екипа на Bazar.bg в следващите редове.

Какво представлява ангренажния ремък?

Това е много важна част от двигателите с вътрешно горене, защото осигурява синхронизацията между въртенето на разпределителния с коляновия вал, като по този начин се извършва регулярно отваряне и затваряне на клапаните. По този начин се възпрепятства удрянето на буталата.

Поради важната роля на този компонент е препоръчително да залагате на висококачествени части. Научи повече информация относно намирането на най-евтините авточасти онлайн.

Защо е необходима периодична смяна на ремъка?

С течение на времето и преминаването на километрите, ремъкът се износва и се създава необходимост от неговата подмяна. Това е важно за изправността на двигателната система и предпазването на двигателя от повреди.

Той се изработва от гума и каучук, като от вътрешната страна повърхността му е набраздена. При евентуално скъсване, дефектите по двигателя са почти неизбежни. Вземането на навременни мерки за смяна може да предотврати сериозни проблеми.

Кога трябва да извършите смяна на ремъка?

Подмяната може да се наложи поради две причини – достигане до препоръчителния пробег, указан от производителя, както и при дефект.

От Bazar.bg споделят индикациите, че е време за подмяна:

  1. Достигане до определен пробег
    Той варира между 60 000 и 100 000 км, като основно препоръчителното време за смяна зависи от особености, като марка и модел на автомобила, година на производство, тип на двигателя и други.
    За определянето на точния пробег за вашето превозно средство е необходимо да посетите сервиз, където майстора да прецени степента на захабяване.
  2. При сигнали за износване
    Необичаен шум от двигателя, който наподобява свистене, наличие на течове от масло, които са в близост до него, затруднено запалване на двигателя, са индикации, че може би този автомобилен компонент трябва да бъде сменен.

За да възпрепятствате скъсването му и възможни повреди по двигателя, трябва да обърнете внимание на сигналите, които превозното средство ви дава, както и да следите указанията на производителя за смяна на определен пробег. Навременните реакции и поддръжката на колата могат да възпрепятстват скъпоструващи ремонти и сериозни повреди.