Кога се появява акнето и как да се излекувате

Макар да се смята, че от акне страдат предимно тийнейджърите, всъщност то може да засегне много мъже и жени в зряла възраст. Появата му е видим признак за проблем, който причинява омазняване на кожата и образуването на комедони и гнойни пъпки.

Кои фактори може да повлияят за появата му?

Неестетичните и неприятни акнеични образувания засягат обикновено лицето, но също и врата, раменете, гърдите, а понякога се появява и акне по гърба.

Най-честите причини за отключването на кожния проблем са:

Пубертет

Хормоналният дисбаланс при подрастващите води до производството на повече себум в мастните жлези – характерна симптоматика на акнеичната кожа.

Неправилно хранене

Съществува пряка връзка между акнеичните прояви и вашата диета. Има доказателства, че например млечните продукти и тези с висок гликемичен индекс създават рискови предпоставки за появата на пъпки по лицето.

Стрес

Стресът влияе на всички нива в организма, в т.ч. засилва или потиска отделянето на определени хормони. От своя страна, те насърчават свръхпроизводството на себум и обуславят акнеичните прояви.

Тютюнопушене

Сред останалите вреди от тютюнопушенето е и причиненият оксидативен стрес върху кожата, задълбочаващ проявите на неприятните кожни образувания.

Хормонални промени

Юношеството не е единственият период, когато хормоналният дисбаланс може да доведе до кожния проблем. Хормоналните нива например при жените се променят в месеца на менструалния цикъл, по време на бременност и кърмене, което също причинява обостряне на неестетичните и болезнени симптоми.

Сред останалите чести причинители на възпалителните прояви са генетичната предразположеност, приемът на някои медикаменти, неправилната грижа за кожата и други.

Как  да решим проблема?

Макар че не е заразно, акнето причинява дискомфорт, ниско самочувствие и дори допълнителен стрес, обострящ състоянието. Можете да се справите с него или да предотвратите появата му по различни начина.

Спазване на подходяща диета

За превенция и ограничаване на проблема е препоръчително в менюто да присъства повече риба, плодове и зеленчуци, различни ядки, бобови култури и семена. Страдащите и предразположените към акнеични образувания хора трябва да изключат от диетата си червеното месо, млечните и тестените храни.

Грижа за кожата със специална козметика

Рутинното почистване и цялостната грижа за акнеична кожа трябва да бъде с козметични продукти, специално разработени за целта.

Задължителна слънцезащита

Акнеичните петна, изложени на слънце, обикновено водят до проблемна пигментация, поради което подходящата слънцезащита е много важна.

Правилно лечение на акне

Съвременното акне лечение предлага не само премахване на лезиите, но и предотвратяване на нови и намалява риска от остатъчни белези.

Наред с локалната и перорална употреба на медикаменти, с изключителен успех се използва и високотехнологичното лечение с лазер. С новото поколение лазерни апарати Cutera excel V+ се извършва третиране на активни акнеични форми, както и остатъчни белези.

Комбинираните терапии Gutera Cool и Green Genesis са с противовъзпалително действие и в същото време помагат за контрола на мастните жлези.

За ефективно премахване на акне и цялостното му лечение са препоръчителни и методите:

  • химичен пилинг, който подобрява структурата на тъканите с помощта на ексфолиращи разтвори;
  • микродермабразио, служещо за отстраняване на повърхностния слой на кожата чрез механична ексфолиация;
  • аква пилинг – той почиства в дълбочина и регенерира кожата благодарение на специален серум и контролиран вакуум.

Каквито и мерки да сте решили да предприемете за справяне с даден проблем, задължително се консултирайте с дерматолог. Той ще ви помогне и в избора на перфектната козметика за рутинна грижа и индивидуални процедури според вашия тип кожа.