„Когато чуеш диагноза рак за детето ти, светът ти свършва, но нямаш право да си слаб“

Днес е Международният ден в подкрепа на децата, болни от онкологични заболявания. По данни на Световната здравна организация около 400 000 деца и младежи се разболяват от рак годишно. Символът за съпричастност към тях е златната панделка. 

Анди е едва на 3 години, той е един от малките пациенти на онкологичната клиника към болница ИСУЛ. 

„В първия момент, в който разбрах, че той е болен, се чувстваш безпомощен, безсилен, задаваш си купища въпроси, обвиняваш се, че си най-лошият родител на света, че си най-лошата  майка. Как точно на твоето дете, каква е причината, какво си… защо?“, споделя майката Катя Тошева.

свързани

В България всяка година между 150 и 200 деца се разболяват от онкохематологични заболявания. А най-важната опора за семействата, които се сблъскват с тежката диагноза за децата си, са лекарите и фондация „Злато“.

„Ние осигуряваме пряка болнична подкрепа в пряка болнична среда, работим на територията на клиниката от 2013 г. Моята дъщеря е лекувана от онкологично заболяване през 2006. Няколко години след това аз се посветих на това“, каза Симона Караиванова.

Фондацията финансира лекарства и изследвания, които не се покриват от Здравната каса. 

свързани

„Изключително тежко е да се разболее детето ти, няма по-тежко нещо от това. Когато това се случи, целият ти свят се срива. Именно там сме ние, още в самото начало сме в подкрепа на майките, за да им осигурим тази необходима живителна сила да бъдат достатъчно подкрепящи за децата си“, добави Караиванова.

Издават и наръчник, който да помага на родителите в трудния път на лечението.

„Макар че наръчникът беше отпечатан съвсем скоро и видя бял свят, родителите са безкрайно доволни. Те като че ли просто намериха това, което са търсили. Наистина едно ръководство, един пътеводител, един компас в трудния път за справяне и извървяване с диагнозата“, заяви Ивайла Георгиева.

На 15 февруари традиционно се носят златни панделки, защото златото е символ на децата в нашия живот. Скъпоценният метал минава през огън, за да заблести, също както  децата минават през тежкото лечение, за да бъдат щастливи и безгрижни.

А за да съществува – фондация „Злато“ разчита на дарения.

„Имаме амбиции да разширим нашата дейност, да създадем във времето едно място, в което може децата, които живеят още в сериозна социална изолация, да има къде да изкарат времето си, да бъдат деца, защото каквото и да им се случва, те продължават да бъдат деца и имат нужда от своите социални контакти в защитена среда“, споделя плановете на фондацията Теодора Арменкова.

Всеки, който е припознал каузата на децата с онкологични заболявания и желае да помогне, може да направи това на:

Фондация „Злато“

IBAN BG38BPBI88981031724001

BIC: BPBIBGSF

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Източник: Bgonair.bg