КНСБ: Енергийно бедните у нас са между 25 и 40%

Енергийно бедните в България са между 25 и 40% по различните методики от цялото население. Това е огромен проблем, но за него се говори малко. 40 на сто от населението означава 2 милиона и 400 хиляди българи, които няма как да свържат двата края. Те в момента са енергийно бедни при тези цени на електроенергията, а се говори да се вдигат с 20-30-40%. Това коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

21 мар 2024 16:34

195

Той поясни, че в момента има една наредба за компенсация, която е била приета, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито е ясно как ще бъде прилагана.

„Готовността за прилагане на подобни радикални реформи е никаква в държавата. Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро“, каза Димитров.

Президентът на КНСБ обясни и какво представлява заплатата за издръжка. По думите му тя е механизъм, който оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата.

„При нас то е 3-членно домакинство – двама работещи и един зависим член, т.е. дете до 14 години или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните няколко години, около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка, която показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин или близо 2600 лева за това домакинство – двама работещи и едно дете до 14 години“, обясни Димитров.

Повече от 35% от българите обаче получават подобни средства в домакинствата, а 65 на сто не получават такива средства, т.е. работещите бедни може да се измерят с много по-големи величини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg