Киберсигурност: Защитени ли са децата в интернет?


Киберсигурност: Защитени ли са децата в интернет?

Снимка: The Walker Group от Pixabay

Когато децата използват компютър и интернет трябва да имаме повишено внимание, защото именно те са най-уязвимата група. Най-големият и често срещан проблем в киберпространството е контактът на деца с възрастни, които могат да се опитат да ги принудят да изпращат предизвикателни снимки. За да се избегне това, семейната среда е от особена важност, на първо място.

Вниманието определено не трябва да се неглижира. Важно е да знаем какво децата правят в интернет, както и с кого си комуникират. Това заяви старши комисар Владимир Димитров – директор на дирекция “Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР.

Комисар Димитров допълни, че зачестилите хакерски атаки срщу сайтове на държавни институции, са нещо съвсем нормално. “Атаки идват от цял свят”, допълни Димитров.

“Сайтовете на българските институции са защитени, особено на ЦИК. С приближаване на изборите се предприемат и други мерки за допълнителна защита“, подчерта старши комисарят пред БНТ.

Димитров обясни, че съобщения, каквито напоследък все повече българи получават от Български пощи, например, са фишинг съобщения и имейли. „Най-добре е да се игнорират такива съобщения, дори е добре да се блокира телефонния номер, но хакерите използват и други телефонни номера. Тези съобщения се пращат от цял свят“, допълни още той.

Антивурусните програми действат като “профилактика” срещу хакерските атаки и посъветва всеки да си инсталира такава на компщтъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg