Керемедчиев за войната: Очакват ни ключови месеци

Украйна трябва да „има куража да развее бялото знаме“. Това заяви папа Франциск в интервю, записано от швейцарската обществена медия RSI.

„Папата каза реалността такава, каквато е в момента, за съжаление. Липсата на подкрепа за Украйна е видима, много тежка, тя идва от САЩ. Вижда се, че в напредването на президентската кампания се изостря говоренето и действията между демократи и републиканци. Само че тези 120 млрд. долара, които бяха предвидени за помощта за Украйна, Израел и войната срещу „Хамас“, и Тайван, има малка вероятността да бъдат отпуснати. Даже и в момента има призиви на републикански сенатори нито един цент от тези пари, които са предвидени, да не отидат там, където е трябвало да отидат“, каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му републиканците искат парите да се насочат към опазването на границата между Мексико и САЩ.

„Видимо е, че през следващите месеци помощта, която е жизнено важна за Украйна от САЩ, няма да дойде. В момента Белият дом измислят какви ли не машинации, изпращат оръжия за Южна Корея, или за Япония, която ги препраща към Украйна. Но това не може да запълни тази дупка. Европа в момента също няма капацитета да помогне на Украйна по начина, по който трябва. В момента сме изправени пред клювови месеци“, допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че руската икономика е преминала на военно-временни нива.

„Годишно започна да произвежда около 3 млрд. снаряда и ги изстрелва – 10, дори 20 пъти повече, отколкото украинската армия успява да изпрати. Украйна с помощта на Запада произвежда по-малко от половината снаряда от тези, които са необходими. В следващите 2 месеца има много голяма вероятност способността на Украйна да спадне. Русия да може да завоюва доста големи парчета от територията, които е набелязала“, коментира бившият зам.-външен министър.

Според него едва ли ще се стигне чак до Киев.

„Тук говорим за окупиране за провъзгласили се републики – Донецка, Запорожие. И това, което каза папата, е много близко до реалността, защото украинската армия е на ръба за опазването на своите позиции. Кулеба все пак каза, че знамето им е жълто и синьо, а не е бяло. Преговори се водят, когато поне има паритет, а сега сме на паритет, но голямата опасност е украинската армия да загуби способност да води бойни действия без помощ“, подчерта Милен Керемедчиев.

Той е на мнение, че вероятността Тръмп да спечели президентските избори в САЩ е голяма: „Отношенията Русия – САЩ ще преминат в друга фаза. Конфликтът в Украйна е проблем, който администрацията на Тръмп иска да реши. Но проблемът с Тайван и Китай е сериозен“.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *