Катастрофата при Своге: Шофьорът карал с превишена скорост, има много свидетели

Шест години след трагичната катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, делото тръгна по същество. Шестимата подсъдими се изправиха пред съда, където чуха в какво са обвинени. 

Двама прокурори и куп адвокати както на подсъдимите, така и на пострадалите семейства, се явиха в съдебната зала. Председателят на съдебния състав откри заседанието и процесът тръгна по същество. Думата бе дадена на държавното обвинение. Прокурорите изчетоха обвиненията към подсъдимите – петте длъжностни лица били отговорни за качеството на пътя, който бил с ниско съпротивление. Шестият подсъдим – шофьорът на катастрофиралия автобус – Григор Григоров, нарушил ограничението на скоростта, при разрешени 40 км/ч, управлявал буса с 53,5 км/ч.

Все още сме на етап на събиране на доказателства. Разследването е приключило, но съдебната фаза на процеса не е приключила. Предстои събиране на доказателства“, заяви Ралица Данкова.

свързани

„Тук ръководно решаващият орган е съдът. Има много свидетели, много вещи лица„, отбеляза Диана Давидкова.

На 25 август 2018 г. превозващият пенсионери от клуба в Световрачене автобус катастрофира край Своге. При десен завой превозното средство навлязло в насрещното, където се ударило в две коли, след което излязло от пътя и паднало надолу. 

В катастрофата живота си загубиха 20 души, а още 10 пострадаха. Заради трагедията, трима министри от тогавашното правителство подадоха оставки. Шест години след фаталната катастрофа, делото тръгна по същество. В това време прокуратурата направи няколко неуспешни опита да вкара делото в съда, които се провалиха поради пропуски на държавното обвинение.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg