Каракачанов: Дълги години в Македония антибългаризмът е основна идеология

Изслушвания в парламента на правителството –  за позициите ни за РСМ, както и за позицията на страната за срещата на НАТО и военната помощ за Украйна, в предаването „Брюксел 1“, коментира бившият министър отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Изборите в Република Северна Македония ги спечели партията ВМРО-ДПМНЕ, на която цялата ѝ реторика през последните 4-5 години беше тотално антибългарска по една проста причина: искаха да се ограничат по някакъв начин от управляващите до преди две седмици социалисти. Те бяха против и подписването на Преспанския договор с Гърция, бяха против и подписването на договора с България от първи август 2017 година, бяха и против приемането на Преговорната рамка с ЕС. Те заложиха на един непрагматичен национализъм, доста измислен национализъм, защото по този начин в момента, в който дойдоха на власт няма как да се отрекат от цялата тази реторика, в която те убеждаваха 4-5 години“, каза Каракачанов в предаването БРЮКСЕЛ 1.

„Има няколко фактора, които ще ги притиснат по-нататък. Самият македонски министър-председател едва ли ще спре тази груба риторика, но ще трябва да започне да се съобразява с реалности. Първо, това са външнополитическите реалности. РСМ има подписан договор с България и с Гърция, има споразумение и поет ангажимент с Европейския съюз. Ако е лесно да се зъбиш на едни безгръбначни политици в София, които последните три години освен това как да се докопат до властта друго не ги интересува, и пропускаха всички тези антибългарски действия и реторики на Скопие, то в Европа това няма да се случи, защото основният принцип в международното право е, че договорите се спазват“, посочи Каракачанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че политиците в Скопие няма да възприемат нещата по правилния начин.

„В даден момент ще се включи и вътрешнополитически фактор в лицето на албанците. (б.р. – които искат евроинтеграция). Дълги години в Македония антибългаризмът е основна идеология. Самата македонска нация беше налагана като идеология, за да измести българската идея и, естествено, онези поколения от хора, които 45 години в Югославия бяха ангажирани с дейността против България, не бяха оттеглени след промените там,“ добави гостът.

„За мен тази идея, че когато впишем българите в Конституцията, ще решим всички проблеми е една пробита идея. Това беше идея, наложена от Щатите и от Брюксел през Макрон, но на тях им писна да помагат на Скопие и да виждат, че всъщност вместо съдействие в подкрепата, която те оказват срещат едно неразбиране и противопоставяне. Аз предполагам, че след като се променят управляващите в Белия дом този натиск на Вашингтон към Брюксел, а оттам и към България ще отслабне. България трябва да има последователна политика, за съжаление я няма. Последните три години и половина виждаме точно обратното, не само, че няма последователност, но няма и никаква политика. Българската външна политика допусна в Скопие да се приемат репресивни закони, с които се забраниха няколко български организации. Исторически личности като цар Борис III и Иван Михайлов бяха обявени за фашисти, нацисти и какви ли не. И ако в договора от първи август 2017 няма заложена промяна на Конституцията, както казва Гордана Силяновска, то има Историческа комисия и изчистване на спорните въпроси в историята, а конституционната промяна е заложена в преговорната рамка“, напомни Каракачанов в разговор с Милена Милотинова.

Той коментира и въпроса за позицията на България за срещата на върха на НАТО и оттеглянето на президента Радев от делегацията за срещата.

„Повече от ясно е, че България няма външна политика. Няма как да намериш 100 милиона за детска болница, но си готов на всяка цена да дадеш 80 милиона на Украйна,“ заяви гостът.

„Не ми е ясно защо криеш какво си дал на Украйна, при положение, че САЩ дават милиарди военна помощ и всеки път обявяват. Полша, Франция, Нидерландия, Великобритания казват какво са дали като вид и брой техника, единствено в България е тайно. Знаете ли защо, според мен? Защото тези хора извършват престъпление по закон. Те не дават излишното въоръжение. За да се направят на по-големи евроатлантици от Байдън дават въоръжението, което е в непосредствения резерв на българската армия и е предназначено за мобилизационните готовности на българската армия по време на война. Това започна още от първото правителство на Кирил Петков. Аз знам много добре какво има и това, което е в т. нар. отпаднала необходимост, не става за нищо, става само за скрап. Аз знам за какво става дума, но все пак не трябва да го казвам, след като има решение, че това е класифицирана информация. Те не ловят бандитите, те не ловят престъпниците, но ако аз кажа какво точно дават утре ще ме викат в Прокуратурата и ще ме разкатаят. Затова, аз знам за какво става дума, знам какво можем да дадем без да пострада нашата национална сигурност, без да нарушим способностите на българската армия, но то е много и е в такъв вид въоръжение, което няма да е от голяма полза на украинците. Това, което може да бъде от полза са неща, които са в резерва на армията, не са с отпаднала необходимост и са жизнено важни за отбраната на България при случай, че възникне военна ситуация и България трябва да мобилизира населението си да воюва. Затова го крият, но няма как да го крият вечно. Както виждат тяхната сглобка започва да се разпада. Въпрос на време е тези данни да излязат, повярвайте ми, ако един ден, може и след 5-10 години, България се управлява от истински българи, тези хора трябва да бъдат съдени. защото те извършват национално престъпление“, коментира още лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg