Калин Стоянов: Ще има ли чужда намеса на вота, заплахите и дийп фейк новините

Съвместно с Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим и няма да допуснем намеса във вота на 9 юни. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре, съобщи БТА.

На ниво МВР, Министерство на електронното управление и множество други институции и агенции, които са ангажирани, работим активно да не допуснем каквото и да е влияние на изборите на 9 юни, обясни Стоянов. Министърът отбеляза, че в последните няколко години имахме няколко избори и „натрупахме необходимия опит“. По думите му ситуацията е спокойна и за европейските, и за националните избори.

Няма промяна в средата за сигурност след присъединяването на България в Шенген по вода и въздух. Това увери вътрешният министър. „Дори в контекста на настоящите военни конфликти и новите заплахи като дезинформация и киберпрестъпност, общественото възприятие за сигурността не е фокусирано върху общата заплаха, а всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да предизвика риск за сигурността“, каза Стоянов. Той даде за пример често разпространяваните „изцяло неоснователни твърдения за засилен миграционен натиск“ и „превръщане на страната ни в гето“ на нелегални мигранти.

Министърът акцентира върху непредвидимото измерение на разпространението на дезинформация, което формира различна от истинския факт обществена нагласа. „Свидетели сме и на фалшиви новини, създадени с изкуствен интелект и т.нар „дийп фейк“.

Вътрешният министър подчерта, че динамиката на картината на сигурността изисква постоянна гъвкавост и активно противодействие на трансграничната престъпност, съпътстваща нелегалната миграция – особено по линия на каналджийството.

По думите му адекватният отговор срещу „жизнеността“ на фалшивите новини изисква много усилия и открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията – инвестиция в дългосрочен план, насочена към възстановяване на общественото доверие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg