Калинки сменят калинките в КЗП (СКАНДАЛНИ ФАКТИ)

„Нещата са буквално „от трън, та на глог”. Една порция калинки се изчегъртват, за да дойдат други такива. За нас, редовите служители, остава да мислим как да покриваме гафовете на новите „гениални” началници”, ехидно коментира новината за рокадите в Комисията за защита на потребителите (КЗП) редови чиновник.

Повод за думите му стана съобщението за отстраняване ръководство на комисията – председателя Иван Френкев и двамата членове Велина Николова-Великова и Николай Мравов.

Сама по себе си рокадата е доста спорна от законова гледна точка. И тримата комисари, при назначението си в края на месец юни от тогавашния икономически министър Корнелия Нинова получиха 5-годишен мандат, който няма как да бъде прекратен току така.

Друг е въпроса, дали протежетата на Нинова имаха качествата и морала да ръководят комисията, чиято мисия е защита правата на гражданите срещу измамни практики и схеми на търговците.

Както си му е реда, изчегъртаните комисари моментално се обявиха за жертви на реваншизъм и се заканиха, че ще обжалват уволненията си. От служебния кабинет контрираха, че за едва два месеца на постовете си Френкев, Мравов и Великова са забъркали куп скандали. Включително и назначения на хора с криминално минало, а сигналите за изнудване на бизнесмени от хора в комисията не са един и два.

Съдейки по миналото на тримата червени кадри, може пък и да има нещо вярно в разкритията на служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Друг е въпросът дали избраните от Стоянов за шефове на КЗП  председателя Стоил Алипиев и членовете Ангел Джалев и Константин Арабаджиев са цвете за мирисане. От разпространената биографи на Алипиев разбираме, че между 2013 г. и 2015 г. е работил в сферата на обществените поръчки в министерствата на правосъдието и образованието.

След това става председател на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите”. Там Алипиев е изстрелян от скандалният бивш шеф на КЗК Дамян Лазаров, твърдят запознати. Лазаров се прочу с факта, че по време на мандата му неговата дъщеря Любов рязко забогатя, а около фирмите й избухнаха и международни скандали.

От биографията на Стоил Алипиев липсва опита му в частния бизнес. Преди да стане държавен чиновник, той е собственик и управител на няколко фирми. Една от тях – „Аруда”, има любопитна история. След като влиза в държавната администрация, Алипиев прехвърля акциите на съпругата си.

Наследената от Красимира Алипиева „Аруда” пробва да усвоява държавни средства с обществени поръчки. Най-мащабният й опит е неуспешното участие  в конкурс на военното министерство за изграждане на полигон за ръчни гранати на армията.

След още серия провали, фирмената дейност замира, но пък започват да се трупат огромни суми неплатени данъци. Вместо да се занимава с плащането им, Алипиева предпочита да прехвърли фирмата на безработен ром от ямболско. Скоро след това „Аруда” цъфва в списъка на НАП с несъбираеми дългове за над 1 млн. лева.

В съобщение до медиите, новоназначеният член на КЗК Ангел Джалев е представен като юрист по образование. Друг е въпроса колко солиден опит има, че чак да ръководи защитата на потребителите.

От 2011 г. до 2019 г. Джалев се подвизава като прокурорски помощник. За незапознатите ще обясним, че това е буквално момче за всичко, чиято задача е да носи папките и подрежда документите на прокурора. Докато помага на своя ментор, Джалев активно се явява на всевъзможни конкурси – за съдия, прокурор или нотариус.

Така и не успява да издържи нито един от изпитите, който далеч не са особено сложни, разказват запознати. Каръка го напуска едва през 2019 г., когато става началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции”. Агенцията отговаря за подслушване на телефоните и проследяване на хора и там случайни хора няма как да попаднат.

С опит може да се похвали единствено третият нов член на Комисията за защита на потребителите Константин Арабаджиев. В периода март 2015 г. – май 2022 г. той вече е бил член на комисията. Спорно е обаче дали и той има необходимите качества за поста на своеобразен народен трибун.

Арабаджиев по-скоро е активист на СДС, който срещу партийна вярност и послушание се добира до държавната софра. Така през 1999 г. синият политик буквално от нищото е избран от столичния общински съвет за кмет на район „Студенски”.

Хора, живеещи там, не са го запомнили с нещо, направено за квартала. Освен, че по негово време започва масовото бетониране на всяка полянка в студентското градче. След края на мандата, партията майка не забравя Арабаджиев, но заради изпадането от властта на СДС няма какво да му осигури друг пост.

Шанса пред Константин Арабаджиев се отворя едва през 2015 г. По това време министър на икономиката е лидера на СДС Божидар Лукарски, с чийто подпис той е произведен в защитник на потребителите.

Назначението не минава без скандали, и дори според юристи е в нарушение на закона. Причината е, че по това време Арабаджиев е член на Националния съвет на СДС. В закона за защита на потребителите изрично забранява за комисари да се назначават хора на ръководна длъжност в политическа партия.

По това време скандалите с издигналите се от нищото калинки не са един и два, и случаят на синият активист бързо-бързо се забравя.

Ако новоназначените защитници на потребителите са със спорни професионални качества и опит, какво да кажем за биографията на техните предшественици, избутани на постовете от Корнелия Нинова?!

Както „Уикенд” вече писа, в биографията на Иван Френкев и колегите му Велина Николова-Великова и Николай Мравов има не един и два спорни момента. Представеният от Нинова за успешен икономист, областен координатор на БСП в Смолян Иван Френкев може да се похвали, че се защитава блестящо семейните интереси.

В резултат от хитра врътка, една от фирмите на баща му – „Родопска тъкан”, си спестява плащането на стотици хиляди левове данъци към бюджета. Скандални моменти в биографията си има и доскорошният му колега Николай Мравов. Обявеният от Корнелия Нинова за успешен стопански ръководител Мравов е основател и управител на кооперацията „Сливенска популярна каса”.

Тя е регистрирана през 2007 г. с идеята да върти търговия, а с печалбите да отпуска изгодни заеми на член-кооператорите. Плановете за мащабни сделки така и не се осъществяват, но за сметка на това управителя Мравов започва да набира депозити от хора с обещания за високи лихви. При фалита на Касата през 2015 г. се оказва, че събраните стотици хиляди левове са се изпарили.

Пред Нова телевизия учителка от Сливен се оплака, че е изгоряла с 20 000 лева. Дамата се полакомила от обещаваните и от Мравов 12% лихва и вкарала спестяванията си в Касата. Подобна съдба имат и спестяванията на още поне 70 човека, обяви измамената жена.

След като сливенската каса хлопва кепенци, става ясно, че по сметките й няма и стотинка. Отделно от парите на вложителите, социалиста Николай Мравов успява да завлече и държавата с над 40 000 лева неплатени данъци от кооперацията.

Третото протеже на Корнелия Нинова в КЗП Велина Николова-Великова също има любопитни акценти в биографията си. От 2008 г. до назначаването си за защитник на потребителите Великова е сред управителите на фирма „Фиона Комерс”, чиято собственост се свързва с един от популярните бизнесмени на прехода – Митко Събев.

От няколко години фирмата е част от списъка с неизрядни длъжници, съставен от данъчните. От информацията на НАП става ясно, че управляваната от Велина Николова-Великова фирма няма никакво намерение да си плаща налозите, които непрестанно нарастват. Към днешна дата сумата е 132 334,92 лв.

Източник: narod.bg