Как да се защитим от фишинг и източване на банкова сметка?

Ръст на опитите за източване на банкови карти у нас отчита от ГДБОП. Експертът по киберсигурност Деян Аврамов допълва, че когато се използва онлайн банкиране, измамите могат да бъдат от няколко типа.

“Може да се стигне до случай, в който парите от онлайн банкирането са изтеглени. Зрителите, ако ползват онлайн банкиране, което предлага двуфакторна верификация, нека я активират и настроят. От друга страна, отварянето на фишинг е също потенциална възможност да се стигне до онлайн банкирането, като това е едно от нещата, които могат да се случат, след като телефонът бъде заразен“, коментира експертът по киберсигурност Деян Аврамов.

Експертът съветва, в случай, че получим имейл за пратка, която не сме поръчвали, или имейл от банка, по-добре да не го отваряме. Използването на антивирусна програма с активна защита също е от важно значение.

“Също така обект на атаката може да бъде не само паролата и потребителското ви име. Може да бъде активна сесия в онлайн банкирането, затова е важно периодично, ако влизаме през сайт в онлайн банкирането, да излизаме и да влизаме, тоест сесията да изтича“, разясни Аврамов за Bulgaria ON AIR.

Аврамов е на мнение, че банките непрекъснато подобряват системите си за защита, както и сигурността на приложенията си. Отговорността за личните данни обаче, остава у хората.

„Използването на дигитални портфейли е много по-сигурно при пазаруването онлайн, тъй като ние можем да преведем пари от нашата карта, нашата банкова сметка към виртуален портфейл, чрез който можем да се разплащаме по всички сайтове“, каза Аврамов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg