Как Гърция направи Акропола по-недостъпен в борбата със свръхтуризма

Гърция се включва в борбата със свръхтуризма. От Министерството на туризма ограничават броя на туристите, които ще могат да разгледат Акропола. 

Той е един от най-атрактивните археологически паметници в Гърция и целогодишно е посещаван от 30 милиона туристи от целия свят. От началото на април тази година е в сила нова мярка от Министерството на туризма, която ограничава дневния брой посетители до 20 000. 

свързани

Целта е да се запази от разрушения. Освен това с инициатива на Министерството на туризма се предвижда частно посещение на Акропола със заплащане 5000 евро. Разрешени са до четири групи от по пет човека. Те ще бъдат развеждани от експерти археолози между 7 и 9 часа сутринта, както и от 20 до 22 ч. вечерта, преди отваряне и затваряне на обекта. 

Тази инициатива на министерството срещна остра съпротива от страна на асоциацията на археолозите, които смятат, че това ще има въздейства върху посещението на редовните посетители и като цяло на туристическата индустрия на Гърция

свързани

Екскурзоводите от своя страна се опасяват, че удължаването на работното време преди и след отварянето на Акропола може да предизвика различни предизвикателства, породени от високите температури през летните месеци, както и практически последици.

Поддръжниците на инициативата твърдят, че това е възможност за увеличение на приходите за културни проекти и тяхната поддръжка. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Гърция Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg