Какво ще се случи с цените и доходите ни след приемането на еврото?

Какво ще се случи с доходите и разходите ни, ако на 1 януари 2025 г. приемем еврото? Влизането в Еврозоната ще повиши цените на стоките, а доходите ни ще станат по-ниски. Това са едни от често споменаваните фрази, когато се заговори за въвеждането на единната европейска валута у нас. 

„Когато се направи тази преоценка, всъщност ще се вдигнат цените с минимална стойност, но все пак ще се вдигнат цените, което още не е редно да се случи на този етап“, каза Кънчо Атанасов.

свързани

Спиридон, който е гръцки гражданин, си спомня смяната на валутата в южната ни съседка. Тогава обаче икономическата ситуация е била различна. Една седмица след приемането на еврото вестниците и кафето бяха увеличени със 100%, спомня си той. 

В сайта еврото.бг можем да намерим информация за това дали цените ще се повишат след приемането на еврото, както и какво ще се случи с парите ни. Според икономисти еврото не може да е причина за инфлация. От друга страна търговците биха могли да се възползват от ситуацията и да повишат цените. 

свързани

„Тук ще е ключова ролята на КЗП, НАП, всички тези институции ще трябва да са на терен и много агресивно да нападат и откритите пазари, и магазините, за да следят за тези нарушения. Прогнозите сочат за доста сериозно забавяне на инфлацията през следващите месеци или година, няма да има причина цените да растат“, коментира икономистът в ИПИ Адриан Николов.

Идеята за въвеждане на двойни етикети в магазините, както в Хърватия, когато куната премина в евро, трябваше да се случи досега, смята експертът. 

свързани

По-вероятно е в Еврозоната да влезем в средата, а не в началото на 2025 година, защото тогава е възможно да достигнем нужния според Маастрихтските критерии забавен темп на инфлация. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *