Какво да имате предвид при избора на смазка за автомобил

Всеки шофьор трябва да знае как да смазва компонентите на колата си. В противен случай, докато автомобилът се движи, това може да причини инцидент.

Нека разберем кога се използва автомобилната грес, как се различават от течните масла, както и как и кога да обслужвате агрегатите с грес.

Смазка за автомобила

Къде трябва да се използват смазочни материали в автомобил?

Автомобилът се счита за надежден, ако всички негови възли и компоненти работят дълго време и безотказно. Ресурсът зависи от нивото на проектиране, качеството на технологията на сглобяване, материалите на частите и условията на смазване.

Почти всички точки на триене на автомобила се третират с греси, с изключение на двигателя с вътрешно горене, скоростната кутия и скоростната кутия. Възлите включват: CV шарнири, лагери на главини, лагери на полуоски, лагери на универсални шарнири, лагери на задвижващи механизми, кормилни шарнири, оси, водачи, примки, кабели, електрически стъкла, брави и др.

Защо са необходими греси?

Смазките в автомобилните компоненти предотвратяват задръстване, предпазват от корозия, прах и влага. Благодарение на тях степента на износване ще бъде на приемливо ниво.

Лубрикантите имат предимства в сравнение с течните масла: не се нуждаят от специални смазочни системи, прилепват плътно към повърхностите на фрикционните възли в определен температурен диапазон. Те могат да се използват в единици с различен коефициент на изтичане: от видими панти и ключалки, където той ще бъде равен на 0,7–1, до силно уплътнени фрикционни възли, където коефициентът е равен на 0,1. Тези смазочни материали имат по-дълъг експлоатационен живот.

Смазките съдържат сгъстители. Те създават „скелет“ от соли на меки метали: натрий, калций, литий, барий и техните комплекси, в клетките на които има течно минерално или синтетично масло.

В зависимост от свойствата на маслото, сгъстителя, добавките и тяхното съотношение, свойствата на гресите също се променят: температурата на разрушаване на „рамката“, плътността, вискозитета, якостта на срязване, водоустойчивостта, както и свойствата против триене, износване и екстремно налягане.

 Защо всеки възел се нуждае от собствена смазка и може ли да се използва различна?

Повечето от възлите работят в специфични условия: в определен температурен диапазон, при определена скорост на плъзгане и натоварване, с различна степен на проникване на вода и мръсотия. Следователно, за всеки възел, автомобилният производител избира своя собствена смазка и посочва това в ръководството за експлоатация и поддръжка.

 

В същото време никой не забранява на автомеханиците да използват смазочни материали от други производители. Основното е, че материалите за поддръжка отговарят на изискванията на автомобилния производител. Обичайно е да се ръководи от GOST 23258-78 или международната класификация NLGI – Национален институт за смазочни греси.

Например, за да не замръзват гумените уплътнения на вратите, не е необходимо да ги обработвате със силиконова грес, която не изсъхва и не се замърсява.

Помислете за експлоатационния живот

Ако не участвате в състезания и не подлагате колата на сериозни натоварвания, критичните компоненти – CV ставите и лагерите на колелата – ще издържат до 150-200 хиляди километра. Особено надеждните модели ще изминат 300 хиляди километра.

Но, имайте предвид, че прашниците на CV шарнира могат да се разкъсат при удар с различни предмети или да се спукат при спадане на температурата. Ето защо е необходимо да се контролира състоянието им.

Ако прашниците са непокътнати, не е необходимо да се сменя смазката. Ако херметичността на капака е нарушена, вероятно мръсотията и водата са попаднали в CV шарнира. Необходимо е да демонтирате модула: напълно го разглобете, почистете и сменете смазката.

Напълнете пантите ¾

Количеството лубрикант е важен параметър. Ако няма достатъчно, той ще се разпръсне по инерция и останките му няма да осигурят адекватна защита. Ако има много грес, тя ще започне да се разширява, когато се нагрее и ще наруши херметичността на монтажа. Затова запълнете пантите ¾ от обема.

Мръсотията и водата също бързо ще дезактивират CV шарнира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *