Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство


Йотова: Оптимист съм, че ще имаме правителство

Снимка БГНЕС, архив

Президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета „Габриел” в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че Румен Радев е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.

След като вчера от ПП-ДБ поискаха президентът да оттегли указа, с който се предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, няколко часа по-късно от Президентството се позоваха на Конституцията. Така в съобщението до медиите от институцията заявиха, че: „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерския съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”.

Така сега отговорността е в Народното събрание. Ако кабинетът не получи подкрепа, трябва да бъде връчен и вторият мандат.

„Не искам да давам съвети. Но е добре, когато си народен представител и парламентарист, да познаваш добре Конституцията и законите. Ние спазихме текстовете и духа на българската конституция. Президентът подписа и изпрати указа в парламента така, както повелява основният закон на държавата”, заяви пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

На въпрос вярва ли, че има шанс за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание, тя подчерта: ”Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро, или зло, но правителство ще има”, категорична е Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg