Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата

30 юни 2024 10:27

71

„Аргументите ни за това са много ясни – ГЕРБ счупиха работеща управленска формула – да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам“, уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. „Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента“.

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата“, коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

„Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. … Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи“, каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). „Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие“.

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, „чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg