Има нова коалиция със 121 депутати! ПП-ДБ са аут

В 50-ото Народно събрание е възможно съставянето на двупартиен кабинет, сочи евентуалното разпределение на мандатите, като ГЕРБ и ДПС са със 121 депутати в този момент, при това в това правителство няма да участват брокерите от ПП-ДБ.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от Бе Ти Ви и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното, показват данните.

Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.

При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент. „Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39. При БСП също ще има ръст – от 23-ма представители в 49-ото НС на 25-ма в 50-ото.

„Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формирам следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

„Убеден съм, че това би предизвикало сериозни реакции в обществото, но не се изключва възможността от двупартиен кабинет“, открои социологът.

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, „Възраждане“ – трима, ДПС – двама, толкова ще има и БСП.

Измерено в проценти, коалицията ГЕРБ-СДС се ползва с подкрепата на 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е втора със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати.

ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота. „Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент. БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

Според прочуването под чертата на парламентарния вот остават „Има такъв народ“ с 3,2%. Партията на Слави Трифонов има 2,4% подкрепа за евровота.

Новосъздадената коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова получава 1,8% за изборите за Народно събрание и 2,3% на евроизборите. Коалицията „Синя България“ ще има 1,4% на парламентарните избори и 1,5% на европейските.

8,7% са посочили, че не са решили за кого ще гласуват на парламентарния вот, а 10,1% се колебаят за евровота.Над 3% биха отбелязали „Не подкрепям никого“ и в двата вида избори.

„Солидарна България“ и „Синя България“ влязоха късно в предизборната битка. Заявиха се късно. И да се бяха заявили по-рано, политическата ситуация е изпълнена с напрежение и скандали“, коментира той.

Според Добромир Живков обаче тези данни могат да се променят в хода на кампанията. „Въпреки че имахме поредица избори и наблюдавахме негативна тенденция за мобилизацията на българските граждани, можем да очакваме поне около избирателната активност, която имахме през април миналата година. Това не е голямо постижение, но поне можем да спрем негативната тенденция“, посочи Добромир Живков.