„Имам автомат, ще те застрелям“: Как клошарят „Червения пират“ си подбирал мишените

Обиди, придружени с текст „имам пистолет, ще те застрелям“. Това представлявали интернет заплахите, които „Червения пират“ разпращал на политици, магистрати и институции. Разследващите уверяват – заплахите са лична инициатива и нямат общо с престъпни или политически кръгове.

Зад подробно коментирания през последните дни псевдоним „Червеният пират“ се крие 35-годишният Илко Захариев.

„Той следи много активно процесите в страната, това му е един от ориентирите да се насочи към определена личност и да отправи заплаха“, каза директорът на ГД „Национална полиция“ Атанас Илков.

свързани

Десетки участници в държавните процеси си навлекли гнева на „Червения пират“.

„Към политици, шефа на НАП, съдия Цариградска, министри, отделни фирми, бизнесмени, към мол. Ползвал е десетки имейли и е разпратил стотици заплахи – към Мария Габриел, Тагарев, министъра на МОН“, обобщи Владимир Димитров от дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Полицията подчертава, че заплахите са самоинициатива.

„Нито има лица от криминалния контингент, с които той е имал някаква комуникация, нито някакъв политически нюанс“, категоричен е Атанас Илков.

свързани

У „Червения пират“, който живеел като клошар, полицията намерила не един, а два телефона.

„По първоначални данни знаем, че е взимал заеми. Почти всички имейли са с идентичен текст. Просто са обиди и заплахи, а накрая на мейла пише „имам пистолет, имам автомат, ще те застрелям“, цитира заканите Владимир Димитров

Скитникът е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще иска съдът да остави „Червения пират“ за постоянно в ареста. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Източник: Bgonair.bg