Израел за признаването на палестинска държава: Това е награда за тероризма

Нови разделителни линии за тежката ситуация в Газа. Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държава. Израел отвърна – това е награда за тероризма и отзова своите посланици от тези страни. Премиерът на Испания Педро Санчес се обърна със специално обръщение пред депутатите.

„Премиерът Нетаняху продължава да се преструва на глух, да бомбардира болници и училища и да наказва жени и деца с глад и студ. Не можем да позволим това. Ние сме длъжни да действаме. За Палестина, както за Украйна, без двойни стандарти„, заяви Санчес.

свързани

Испания, Норвегия и Ирландия официално ще признаят Палестина на 28 май.

„Днес ние ясно заявяваме нашата недвусмислена подкрепа за равното право на сигурност, достойнство и самоопределение и за палестинския и израелския народ“, каза външният министър на Ирландия Майкъл Мартин.

свързани

В отговор Израел отзовава своите дипломати в Ирландия и Норвегия за „спешни консултации“. В социалната мрежа Х външният министър Израел Кац заяви, че този акт ще подхрани екстремизма и нестабилността в региона.

Израел няма да приеме случващото се с мълчание„, пише той. 

И въпреки острата съпротива на Израел, по-голямата част от света вече е признал Палестина като държава. България го прави през 1988 година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg