Изненада! Кабинетът поряза 13 задгранични назначения на Николай Денков

Служебният министър на икономиката Петко Николов е анулирал назначенията на 13 нови търговски аташета, избрани след конкурс по време на правителство на Николай Денков.

Експертите са били пред заминаване в търговските служби зад граница, но на 7 май са уведомени по телефона, че трудовите им договори и заповедите за командировка са анулирани, съобщи „Сега“.

До момента никой от министерството не е дал обяснение на засегнатите. Не са им връчени и писмени уведомления за прекратените договори.

На сайта на Министерството на икономиката не е публикувана заповедта на министъра за това. Няма прессъобщение по случая, а от ведомството на министър Петко Николов не са отговорили на въпросите на „Сега“, съобщава меията.

Става въпрос за обявения през септември 2023 г. публичен конкурс за търговски представители в над 20 държави с нови критерии и възможност за първи път наши сънародници в чужбина да се кандидатират за страната, в която живеят.

Тогавашният министър на икономиката Богдан Богданов обяви, че премахва изискването за представители на държавата в службите за търговско-икономически въпроси да се допускат само хора, които поне две години са били държавни служители. „Искаме да спрат политическите назначения и на тези позиции да се назначават само експерти“, каза тогава министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Интересът към работа в службите за търговско-икономически въпроси в посолствата на България зад граница е голям – заявления подават близо 200 кандидати.

Участници в конкурса, разказват, че той е преминал на няколко етапа – след предварителна селекция, всеки кандидат е трябвало да представи концепция, оценявана от професори от Икономическия институт на БАН. Освен това е имало изпит по два чужди езика, проведен от преподаватели от Софийския университет. Проведени са и тестове за компютърна грамотност, както и събеседване със специална комисия от университетски преподаватели, посланици и представители на бизнеса.

Такава сложна процедура, с толкова много ангажирани хора за провеждането ѝ, трудно може да се представи като опорочена, ако това е евентуалният мотив за анулираните назначения, пише „Сега“.

Резултатите от конкурсите бяха обявени в края на март. Тогава стана ясно, че са одобрени 13 търговски аташета за Алмати (Казахстан), Берлин (Германия), Лисабон (Португалия), Прага (Чехия), Берн (Швейцария), Алжир (Алжир), Джакарта (Индонезия), Аман (Йордания), Доха (Катар), Дубай (Обединени арабски емирство), Вашингтон, Чикаго и Лос Анжелис (САЩ).

В началото на април одобрените търговски аташета провеждат обща среща с ръководството на министерството, обсъждат задачите, одобряват се заповедите за командироване и трудовите им договори. Министерството на външните работи определя и съответните дипломатически рангове на 13-те търговски представители и започва процедура за изваждане на дипломатически паспорти. Назначенията на аташетата са за началото на юни.

Изненадващият отказ на служебния министър на икономиката Петко Николов да командирова избраниците ги поставя в крайно неприятно положение. Някои от кандидатите са напуснали предходната си работа, а на някои от тях и съпругите им.

Не са малки и разходите на кандидати от чужбина, които са пътували по няколко пъти до страната ни, за да участват в различните етапи на конкурса. Сега те отиват на вятъра.

Министерство на икономиката също е направило немалко разходи, за да организира конкурсите.

Разочаровани от развитието на нещата и от липсата на всякаква връзка с икономическия министър, отстранените търговски аташета ще искат среща със служебния премиер Димитър Главчев. Според юристи те имат пълно основание да търсят правата си в съда.