Изложението „Стажове“ събра на едно място работодатели и студенти в ТУ-София

Дванадесетото изложение на работодателите – „Стажове“, се състоя днес в Техническия университет в София. Над 100 са работодателите, които се срещнаха със студенти от университета, като 30% от тях са чуждестранни фирми. 

„Както предишни години, така и тази силно се надяваме ползата да е двустранна. Не само студентите да намерят място, където да проведат своите стажове и практики, не само да намерят евентуалните си бъдещи работодатели, но и бизнесът активно да се запознае с учебните планове и програми, да се включи в тях. Студентите тук намират теми за свои курсови задачи, дипломни разработки. Симбиозата между учебния процес във висшето учебно заведение и бизнеса е сериозна. Бизнесът вижда нагласите на младите хора, запознава се с техните идеи, желания и се нагажда, за да може да се развива по най-добрия начин“, каза ректорът на Техническия университет в София проф. Иван Кларов.

„Форумът е 12-то поредно издание и вече е станал нещо като наша традиция. Чакан е от студентите. Има голям интерес“, коментира председателят на Студентския съвет към ТУ-София Илия Даракчиев.

Представители на бизнеса имаха възможност да представят пред студенти и преподаватели в университета начина на работа в техните компании, свободни позиции за стажанти, както и стипендиантски програми. 

„Основната ни цел на „Стажовете“ е да си намерим стажанти, млади инженери, които да започнат при нас стаж. Надяваме се в бъдеще да останат да работят постоянно при нас„, посочи ръководителят на екип „Автоматизация“ в MULTIVACДенислав Козарев.

Никола е един от щастливците. Той е четвърти курс в специалност „Електроника“. На форума открива своите нови работодатели.

„Работя като хардуерен инженер. Занимавам се с проектиране на платки, електронни схеми. Трябва да се промотират такива мероприятия“, сподели той.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg