ИЗВЪНРЕДНО: НАП и митниците щурмуват „Лукойл”

НАП и Агенция „Митници“ започват физическа инвентаризация на наличностите в „Лукойл Нефтохим Бургас“, съобщи служебният премиер Димитър Главчев на редовното заседание на Министерския съвет.

„Вчера имахме съвещание с вицепремиера и министър на финансите, с вътрешния министър и министъра на икономиката, на енергетиката имаше представители, относно случая „Лукойл“. Бяхме информирали от ръководителите на НАП и Агенция „Митници“, които също присъстваха на срещата, че ако през февруари приходите от ДДС и мита от „Лукойл“ са били 90 млн. лв., през март месец са били 40 млн., април са 228 млн. лв. Решихме да възложим на НАП и митниците да се извърши физическа инвентаризация на наличностите в „Лукойл“, обяви Главчев.

Проверката ще започне в близките дни. По думите на Главчев скоро ревизия на рафинерията не е имало.

В началото на годината обаче тогавашният финансов министър Асен Василев прати 150 служители на митниците да направят опис на наличните количества в рафинерията, след като тръгна слух, че „Лукойл“ ще се продава. Василев бе обвинен, че е имал тайни срещи по въпроса, което той отрече.

В средата на декември м.г. партиите от сглобката се разбраха продажбата на рафинерията да става само с подкрепата на 2/3 от мнозинството в Народното събрание, а ден по-късно Делян Пеевски обяви, че всичко по темата „Лукойл“ било изяснено и че в управляващото мнозинство вече нямало различия.