Знаков магистрат осъди България

България трябва да плати над 6000 евро на бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чието уволнение от системата бе признато за незаконно.

Пенгезов подаде жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с твърдението, че в България е погазено правото му на справедлив съдебен процес.

Веселин Пенгезов беше привлечен като обвиняем при разследване за злоупотреба с европейски средства през 2014 г. по проект за интегрирана система във военните съдилища. Това стана точно преди да се кандидатира за втори мандат начело на Софийския апелативен съд.

Висшият съдебен съвет (ВСС) го освободи от длъжност заради делото, което Пенгезов обяви за поръчково. Той обвини прокуратурата, че действа в услуга на депутат, който се опитвал безуспешно да му влияе по конкретни дела.

Две години и половина след уволнението Пенгезов бе върнат на работа, а през 2021 г. съдията беше окончателно оправдан.

Съдът в Страсбург реши, че уволнението не е било придружено от адекватни доказателства, което го прави незаконно. Освен това ВСС е можел да остави съдията на неговата позиция, защото делото не засяга пряко дейността му на магистрат.