Здравни експерти: Държавата е абдикирала от отговорност

Решението за частна детска болница предизвика сериозен медиен и обществен отзвук в последните дни. Служебният премиер Димитър Главчев подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с многопрофилната болница за активно лечение „Мама и Аз“. Пред Bulgaria ON AIR бившият здравен министър Мими Виткова каза, че въпросът за детска болница е много голяма давност.

“Oтговорите трябва да бъдат намерени, защото необходимостта от Национална детска болница е още преди 1990 година, когато тази сграда е построена, оценявайки нуждите от такава болница. Още тогава тази необходимост е съществувала. Колко години минаха оттогава, за да стигнем до това, че тази сграда е неизползваема, след което започнаха прелюдията дали да бъде там, дали да бъде на друго място. Държавата е абдикирала въобще от отговорностите си за здравеопазване, а пък в конкретния случай за детското здраве – това вече граничи с престъпление“, каза бившият здравен министър Мими Виткова в студиото на „България сутрин“.

Марина Гинева, председател на Съвета на директорите на детска болница „Проф. Иван Митев“ и член на Обществения съвет за изграждане на Национална педиатрична клиника каза пред телевизията, че са осъществявли контакт с МЗ и че трябва да се изгради звено, което да отговаря за строежа на такава детска болница.

“Ние настояваме да бъде изградено такова звено. То трябва да отговаря както за изграждането на Националната болница, така и за комуникацията с Обществения съвет“, каза председателят на Съвета на директорите на детска болница „Проф. Иван Митев“  Марина Гинева за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ дефицити има както в частното, така и в държавното здравеопазване.“Кадровият дефицит е отразен в стратегически документи, включително в анализа, който беше направен с техническото съдействие на Европейската инвестиционна банка. Този кадрови дефицит се проявява не само на място, но и по отношение на контрола на дейностите. Ние нямаме инспектори в РЗИ, длъжностни лица, които да извършват контрола, дефицитът е и в здравните кабинети, които трябва да имаме в училищата и детските градини“, допълни тя.

„Най-големият проблем в системата е кадровият и не след дълго време ние ще усетим неговата тежест. Средната възраст при джипитата е катастрофална. Четири години бяхме спрели специализацията на лекари в България, защото така било в Европа – профилни специалности, без обща специалност. Докато се нагласим за Европа, нашите кадри изтекоха. Много малко хора специализират обща педиатрия или вътрешни болести, всеки се насочва към профилна специалност“, коментира Мими Виткова. Тя попита защо България подарява кадри на Западна Европа, които са най-скъпите като образование.

Бившият здравен министър допълни, че ако трябва да се направи един по-сериозен анализ, то половината болници в България ще трябва да бъдат затворени заради дефицит на кадри. Марина Гинева отбеляза, че детската гастроентерология има общо 13 специалисти, като 5 от тях са в София.

„В детската ендокринология и метаболитните заболявания има общо 26 специалисти, 10 от тях в София. В детската ревматология са само 10 специалисти. За детската кардиология са 40 души. За 2021 година оценките показват, че 1015 лекари са напуснали, а 902 са влезли. Познавам детски ортопеди, които са на 80 години. Държавата признава този кадрови дефицит“, подчерта тя.

Мими Виткова е категорична, че здравната система е елемент от националната сигурност на една страна. Ролята на здравния министър също е важна. “Ние трябва да намерим онези механизми, с които да задържим и сестрите, и лекарите. Диспропорциите във възнагражденията са отчайващи. Специализацията също е проблем, който затруднява младите специалисти, ние трябва да отворим този фронт, за да може те да намерят своето реализация тук. Държавата е абдикирала“, каза още тя.

Бившият здравен министър е на мнение, че нито една политическа партия няма да открои проблемите в здравеопазването: „Хората няма да отидат да гласуват, защото виждат безотговорността в нашите политици“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg