За 4 г. у нас са съкратени 79 000 работни места в производството

България е сред десетте държави, които са загубили най-много работни места в производството за периода 2019-а – 2023-а година – 13% от работната сила в тази сфера или 79 000 позиции. Това сочат данните от проучване на Европейския синдикален институт, оповестено от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Според него за последните четири години в цяла Европа са закрити почти 1 милион работни места в индустрията, съобщи БНР.

От 2019 година досега най-много загубени работни места има в Полша – 278,000, следвана от Румъния (144 000)и Германия (129 000).

Намалените работни места в Хърватия и Словения представляват 14% от цялата работна сила в производството, което поставя тези страни пред България и Чехия.

В проучването на Европейския синдикален институт се посочва, че тези съкращения са причинени основно от липсата на целенасочена подкрепа за промишлеността в Европейския съюз.

Сред основните изводи е този, че преминаването към устойчива икономика е възможност да се промени тази ситуация, но за това има нужда от индустриална политика за защита и създаване на качествени работни места.

Синдикалните организации призовават ЕС да отхвърли строгите икономии, като вместо това се въведе европейска директива за справедлив преход и се създаде постоянен инвестиционен инструмент, обезпечен с достатъчно ресурси за подкрепа на всички държави-членки и региони.

В анализа се подчертава, че наличието на силна и устойчива индустрия в ЕС е общ интерес на работниците, работодателите и на националните правителства

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *