Защо дъщерята на Мариан Бачев търси дарения за обучението си, вместо семейството й да изтегли кредит?

Докато редица българи търсят дарения, за да лекуват децата си, Мариан Бачев събира пари с благотворителна кампания, за да изпрати дъщеря си Александрина в Ню Йорк през лятото. Дъщеря му иска да учи там журналистика през ваканцията, като за целта са й нужни почти 15 000 лева, които семейството на популярния актьор няма как да плати.

 

Всъщност точната сума, която семейството на актьора трябва да брои, за да отиде дъщеря му на курс по журналистика в Ню Йорк, е 14 904 лв. Десетокласничката иска да учи в „The School of New York Times“ (Училището на „Ню Йорк Таймс“ – една от най-влиятелните медии в световен мащаб).

 

Преди това Александрина е преминала през обучение в Амстердам, което било платено от родителите й. Именно това я мотивирало да кандидатства и в Ню Йорк, изпратила две есета и още един свой материал, и ги одобрили.

„Ще имам възможността да работя и да бъда насочвана от топ журналисти и редактори на „Ню Йорк Таймс“, за да развия своите качества. Ще обменям идеи и ще създавам контакти с много млади хора от цял свят с интереси върху журналистиката и писането“ – с тези думи дъщерята на Бачев обясни какво ще прави по време на обучението си.

 

Макар Мариан Бачев да е един от популярните актьори у нас и двамата със съпругата му Милена Видер да ръководят една от най-успешните детски театрални школи у нас, не разполагат с тези средства. Интересно обаче защо не ги осигурят за дъщеря си под формата на банков кредит. 

 

Александрина вярва, че ще се намерят добри хора, които да й дадат нужните средства, за да отиде в Ню Йорк. Баща й е открил банкова сметка чрез фондацията си, в която се очаква да постъпят даренията. Самият той разпространи видеото чрез социалните мрежи, в което дъщеря му обяснява всичко това и то вече циркулира в интернет пространството.

 

Кандидат-журналистката не пропуска да подчертае, че семейството й, както и самата тя многократно са участвали в животоспасяващи кампании и са събирали средства за важно медицинско оборудване. Това обяснение вероятно е подсказано от някой, предвид факта, че е странно да се искат пари за лятно обучение в Манхатън, при положение, че има толкоз много болни и страдащи деца, нуждаещи се от средства, за да бъде спасен животът им.

 

В заключение Александрина отбелязва, че вярва, че ако младото поколение, което се посвети на журналистиката е подготвено и отстоява принципи, да защитава свободата на словото и бъде безкомпромисно към корупцията, разяждаща обществото ни, то и нуждата да бъдат събирани средства за болни деца вече няма да е толкоз голяма.

Източник: Уикенд