Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Проблем е ценностната система

Оказа се, че българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис. Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сред причините за проблема е възпитанието вкъщи и държавата, която допуска свободната продажба на цигари и алкохол и агресивните реклами.

Още по темата

26 апр 2024 07:00

146

Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкова цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и употреба на канабис, е стряскащо. Това е изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам“, каза председателят д-р Гешанова в студиото на „България сутрин“.

По думите ѝ резултатите „трябва да ни разбутат“.

„Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Първо е какво правим вкъщи – не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е нормално. Естествено, че като порасне и то ще го направи“, допълни д-р Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата отдавна е трябвало да насочи внимание към здравното образование.

„Направи ми впечатление, че малко от децата, които са изследвани, знаят за последствията. Те казват, че електронните цигари са истинска напаст и допълват: „Направете ги недостъпни“. Големите нямаме ли повече мозък и разум, за да го направим това? Има неща, които се правят, но те се правят доста формално. Децата трябва да бъдат просветени, защото те виждат какво правят големите – тези, които им харесват, и копират. Освен това те си казват: „Навсякъде е пълно с реклами, защо да не ги употребявам“, коментира още председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

„Но едно дете, когато се приближи на касата и види онези грозни картини, може би в ума му нещо ще се задвижи. Разбира се, ако я няма тази палитра от аромати, привличащи, ако видът на цигарите винаги е еднакъв и ако не е така достъпно – тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни семейства, повече посягат към това. Ценностната система на тези деца не е изградена правилно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже“, категорична е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има ръст на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg