Започна делото срещу Омар за умишленото убийство на двама полицаи в катастрофа

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан. Той е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на двама полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев, след като автобус пълен с мигранти, и шофиран от него, прегази полицейския автомобил. Разследването на трагедията продължи близо две години.

През лятото на 2022 г. двамата полицаи загинаха на място, когато патрулният им автомобил бе връхлетян от автобус, превозващ 47 нелегални мигранти. Близките на полицаите настояват за справедливост.

свързани

За най-тежкото наказание ще настоявам. Искам да кажа, че е голяма мъка, голямо нещастие ни се случи. Това за мен е чисто убийство и то умишлено“, каза бащата на Атанас Градев – Панайот Градев.

По време на целия процес Омар Адман твърдеше, че е непълнолетен. Защита му ще пледира да се преквалифицира обвинението и ще настоява за по-ниска присъда.

свързани

„Признава вината и изразява своето съжаление към починалите полицейски служители, но оспорва квалификацията на деянието. Той прави спасителна маневра надясно, за да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, това изключва умисъл. Считаме, че е непредпазливо деяние“, заяви адвокатът на Омар Адман – Калин Янев.

„Прокуратурата е преценила, че престъплението е умишлено. Внесен е такъв обвинителен акт. Ние ще защитаваме тази теза до края на съдебния процес“,  добави адвокатът на близките на Атанас Градев – Петър Димитров.

Държавното обвинение квалифицира престъплението като умишлено и особено тежко. Вместо да спре, Омар е навлязъл в кръгово кръстовище в Бургас с близо 80 км/ч – два пъти по-висока от разрешената скорост.

свързани

„Прокуратурата се постара да изясни всички факти от влизането на обвиняемия на територията на Република България до момента на престъплението. За предявеното му обвинение предвиденото наказание е от 15 до 20 години или доживотен затвор“, обясни прокурор Димитър Узунов.

Защитата на Омар поиска по време на процеса да бъдат разпитани всичките 111 свидетели и 19 вещи лица.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg