Зам.-министърка на правосъдието живее с бивш депутат от ГЕРБ

Оказва се, че новата порция орли на правосъдието в лицето на новоназначените тези дни за зам.-министърки на ведомството Спаска Кинчева и Бисерка Цанева, имат интересни кариери и още по-забележителни мъже. Спаска Кинчева, която досега е била прокурор във Върховната прокуратура, е съпруга на Драгомир Кояджиков. Възпитаникът на Бургаския свободен университет от 2017 г. е член на Съдийската колегия на ВСС, като е избран от квотата на БСП. Преди това е бил магистрат в закрития вече Апелативен спецсъд.

 

Откакто Кояджиков е във ВСС, мнозина юристи се питат дали семейството не е в конфликт на интереси. Когато Кояджиков е представен като кандидат за ВСС, стават ясни детайли от биографията му. Оказва се, че е завършил Бургаския свободен университет. с успех 4,27 и оценка от държавните изпити среден 3. Самата Спаска Кинчева, която е юристка с диплома от УНСС, наблюдаваше прословутото дело „Барселонагейт“ във ВКП, което завърши безславно – то беше прекратено.

 

Другата зам.-министърка – Бисерка Цанева, от 2012 г. досега е съдия във Върховния административен съд. Преди това юридическата й кариера се развива с шеметно темпо в Плевен. Там тя е известна като жената на бившия депутат от ГЕРБ Ивелин Николов, но те нямат брак. Преди години Николов е шеф на ГЕРБ в Плевен и запознати казват, че тогава е в люта надпревара със съгражданката си Цецка Цачева. Тя обаче явно надделява в партията, защото за неговата политическа дейност след 2013 г. вече не се чува нищо.

Затова пък се оказва, че майка му Денка върти супер успешен бизнес, въпреки че наближава 80-те.

 

Мнозина са убедени, още повече и заради напредналата й възраст, че тя е само подставено лице на сина си. Оправната баба има 10-ина фирми с най-разнообразна дейност – от охрана до кафенета и ресторанти.

 

Пак според местни юристи Бисерка Цанева навремето била назначена без конкурс, но по гербаджийска линия, в Районния съд в града. В Плевен още се помни нейна скандална присъда

срещу полицай, който си позволил да спре за проверка тогавашния председател на Районния съд Любомир Кръстев.

Магистратът неуспешно се опитал да избяга, като последвала гонка с виещи полицейски сирени из плевенските улици. Той отказал да даде алкохолна проба и да покаже документите си. Затова пък оставил служебната си кола на улицата. Полицаят от патрула обаче му съставил акт, била му наложена и глоба от 1000 лева, а за капак му отнели и шофьорската книжка за година и половина. Според запознати в колата с него тогава е бил и Тихомир Николов, брат на Ивелин Николов, областният лидер на ГЕРБ в Плевен през онези години. Двамата се връщали

от вилата на съдията в Кайлъка. След инцидента Кръстев е уволнен от съда, а полицаят е награден от ръководството на МВР.

 

Не минава много време и той получава условна присъда, прочетена от Бисерка Цанева. За целта от архивите е изровено прекратено разследване за побой, който полицаят уж бил нанесъл на някакъв младеж. „Пострадалият“ обаче така и не проявил интерес към делото, понеже вече бил отпътувал на гурбет в Испания.

Очевидци отричат пред съда да е имало побой, но, така или иначе, полицаят, позволил си да спре пияния съдия и брата на баш гербаджията, бил осъден, нищо че „жертвата“ така и не дал показания.

 

Въпреки тези дребни гафове кариерата на Бисерка Цанева върви стремглаво нагоре. Без да е получила дори статут на несменяемост, тя вече е повишена в съдия в Окръжния съд в Плевен, гневят се и досега нейни колеги. Те твърдят, че тя прекарала в Окръжния съд не повече от три месеца и я командировали в Софийския градски съд.

Последвало ново повишение – във Върховния административен съд. Това станало по настояване на Тогавашния председател на ВАС Георги Колев. Последвал и конкурс, който тя, разбира се, спечелила и през последните години е председател на Осмо Отделение. В него, да подчертаем , се разглеждат дела за данъци, събиране на митни сборове и други казуси, свързани с много пари.

 

Според последната имотна декларация Бисерка Цанева си е купила апартамент в София със спестени пари от заплатата. Цената е 200 000 лева, а жилището е 80 квадрата, което е доста скромна цена за 2022 г. в столицата. След покупката са й останали още 105 000 лева, четем в декларацията й, което показва, че тя добре печели и знае да пести.

 

През 2016 г. Бисерка Цанева е отбелязала, че притежава половината от апартамент от 55 квадрата в селската община Неа Флогита в Гърция, за които е платила 31 293 лева от потребителски кредит.

В декларацията й за 2019 г. е отбелязано, че половинката й от това жилище е продадена за 114 416 лева. Ивелин Николов не присъства в декларациите на Бисерка Цанева, но пък той се появява в друга сделка. Самото селце Неа Флогита е на 50 км. от Солун и е известно с факта, че много български съдии са го избрали, за да вдигнат в него летните си резиденции.

 

Ивелин Николов там го няма, но се появява майка му баба Денка. Тя, заедно със съдия Марио Димитров и Тодор Бъзински, брат на прословутия ЧСИ Милен Бъзински, владеят имот, върху който миналата година е вдигната 3-етажна сграда с апартаменти. Нотариалният акт е изкопан от сайта „Бърд“. Три етажа за трима собственици е идеална сделка, казват познавачи. Така че можем да сме спокойни за материалното и семейното благополучие на новите орли на правосъдието.

Източник: Уикенд