Заместникът на Румен Петков урежда полети до Мурманск, за да гледаме… Северното сияние

Зам.-председателят на АБВ д-р Пламена Заячка се срещна с губернатора на Мурманска област, Русия – Андрей Чибис. В разговор с него тя подчерта значението на директната самолетна линия между Бургас и Мурманск и изрази надежда, че в бъдеще тя ще бъде възстановена.

Причините – за да могат повече българи да видят Северното сияние и посетят Северния полярен кръг, а мурманчани да се радват на топлия климат и черноморските ни курорти, както е било в миналото. Губернаторът подчерта, че „България е братска и близка страна и в бъдеще ще общуваме още по-тясно“.

В рамките на посещението си в Мурманск заместничката на Румен Петков д-р Заячка посети първия в света атомен ледоразбивач „Ленин“, въведен в експлоатация през 1959 г. за прокарване на коридори през арктическия лед за товарни кораби, движещи се по Северния морски път.

Зам.-председателят на АБВ поднесе цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Альоша (наричан така по пример на България), които се намират в града. Паметникът на Св. св. Кирил и Методий в Мурманск е подарен от България на 3 март 1990 година в знак на благодарност към мурманските писатели, за инициативата им за възраждане на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура през 1986 г., който скоро след това е обявен за официален празник.

В програмата на д-р Заячка, като част от международна делегация от експерти, са включени още посещение на „Норникел“ – фабрика номер 1 в света по производство на паладий и никел (клас 1), както и „Белокаменка“ – Център за изграждане на офшорни съоръжения с голям капацитет – първият в света завод за серийно производство на линии за втечняване на природен газ, основаващ се на употребата на гравитационни принципи.