Задържаха турчин, издирван с еврозаповед


Задържаха турчин, издирван с еврозаповед

Снимка БГНЕС, архив

Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турски гражданин, издирван в Германия за измама и незаконно присвояване на средства, съобщиха от Съдебната палата.

Р.А. (50 г.), който е бил арестуван на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за арест от съда в град Мюлхаузен, Германия.

Той е търсен за най-малко 30 престъпления, извършени в периода януари 2021 – юни 2023 г. за това, че като член на организирана престъпна група в съучастие с други лица не е плащал вноски за социално осигуряване и е прикривал действителните трудови правоотношения, като е представял неверни, подправени или фалшиви документи. За извършеното престъпление е предвидено наказание 15 години „лишаване от свобода“.

Независимо от заявеното в съдебно заседание доброволно съгласие за предаване на лицето, съществува опасност от укриване, смята съдът. Мярката трябва да гарантира явяването на Р.А. на основното дело за екстрадиция. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Последното подобно дело в Окръжния съд в Хасково беше на 30 април т.г. Тогава 64-годишен белгийски гражданин, търсен в родината си за трафик на наркотици, също бе оставен в ареста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg