ЗАВЕЩАНИЕ: Симеон II пожела погребение в България

Симеон II е написал завещанието си, като в него изрично е пожелал да бъде погребан в родината си България в царския параклис в двореца „Врана”, научи ексклузивно „Уикенд” от близки до последния български цар.

На 16 юни той ще навърши достолепните 87 години и въпреки че е в добро здраве, се подготвя за вечността. Приживе синът на Борис III се заел да подготви церемонията по своето изпращане, като построи специален параклис във „Врана”, където се установи със семейството си след своето окончателно завръщане в България през 2001 г.

Официално страната ни скъса с монархията през септември 1946 г., когато социалистическата власт проведе референдум и мнозинството от гражданите гласуваха „за” република. Монархистите оспорват резултатите и твърдят, че допитването е проведено под съветски ботуш. Царят се титулува Негово Величество и всички монархически фамилии по света, както и Българската православна църква го признават за наследник на царския трон. Той самият възприема себе си за пазител на монархическата традиция.

Две събития в последно време са знакови за волята на Симеон – преди месец той докара тленните останки на сина си Кардам и го погреба във „Врана”. До месец, което ще съвпадне с рождения ден на Сакскобургготски, ще се случи историческо за България събитие – в София ще бъде докаран и ковчегът на неговия дядо – цар Фердинанд и така ще бъде изпълнена неговата воля, макар и 76 години след смъртта му, да бъде погребан в България.

След кончината му в германския град Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град. „В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им”, сподели Симеон II в специално изявление.

„Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни. Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт”, заяви неговият внук.

След 1996 г. имаше няколко инициативи Фердинанд да бъде препогребан в България. Първият инициативен комитет бе начело с известния юрист и някогашен заместник-председател на Народното събрание Гиньо Ганев.

Като човек, събрал в себе си много история и свързан фамилно с историята на България през последния век и половина, Симеон Сакскобургготски съвсем целенасочено работи за изчистване на негативния образ на българската монархия сред българското общество. Това е и една от причините царят да пожелае на родна земя да бъдат препогребани неговият дядо Фердинанд и неговият първороден син и пръв престолонаследник княз Кардам. Чисто символно и според монархическата традиция пък Симеон II е пожелал да бъде погребан до тях, твърди източник на „Уикенд”.

Той е роден в София на 16 юни 1937 г. и през 1946 г. заедно с майка си царица Йоанна и сестра си Мария Луиза е изгонен от родината си, като точно 50 години живее в изгнание в Турция, Египет, Испания и САЩ. Завръща се в България половин век по-късно – на 25 май 1996 г., като царското семейство започна дълга битка за връщане на имотите, принадлежали някога на Фердинанд и Борис III.

В навечерието на деветата годишнина от смъртта на първородния син на Симеон II – княз Кардам Търновски, царското семейство пренесе тайно и без публичност тленните му останки на българска земя. Синът на Симеон II и царица Маргарита беше положен в царската фамилна гробница в Двореца „Врана“ в криптата на православния параклис „Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец”.

През август 2008 г. Кардам и съпругата му княгиня Мириам претърпяха тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, от която престолонаследникът не успя да се възстанови. Двамата едва бяха измъкнати от смачкания до неузнаваемост ягуар. На 7 април 2015 г., след 7 години в кома, Кардам почина.

Пренасянето на тленните останки на Кардам, който е роден в Мадрид, в родината на баща му, има огромно символно значение. Според монархическия протокол, тъй като Симеон II не е абдикирал от престола и се титулува „Негово Величество Симеон II, Цар на българите“, това означава, че Сакскобургготски декларира пред царските и кралските фамилии по света, че не се отказва от короната. Макар и вече да не е сред живите, Кардам остава първият престолонаследник. Той щеше да наследи царската корона от баща си. След смъртта на Симеон короната отива у неговия внук и първороден син на Кардам – княз Борис.

Очевидно царят, който вече гони 87 години е решил да потвърди правата на фамилията върху българската царска корона. Втората причина бившият премиер и екс лидер на НДСВ да препогребе сина си в България е, че Кардам ще бъде първият благородник от свързана с българското управление фамилия Сакскобурготски, чийто гроб в България е известен.

След пренасянето на тленните останки на цар Фердинанд у нас ще бъде изпълнена неговата воля и реално той ще бъде първият български монарх от Третата българска държава, възстановена през 1878 г., който ще бъде погребан у нас.

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. Той управлява България в продължение на 31 години, с което се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.