Завера за милиарди: Как Иван Гешев играе с Иво Прокопиев – фалшификации и измами

Бившият главен прокурор Иван Гешев, чиято звезда изгря като наблюдаващ прокурор по делото „КТБ”, където ролята му на обвинител тепърва ще се разнищва, и издателят Иво Прокопиев играят в обща пиеса за фалита и разграбването на Корпоративна търговска банка, пише в сигнал до Narod.bg, подкрепен с документи.

Сагата „КТБ” е трудна за осмисляне дори за хора с познания в банковото дело, затова предаваме материала само с по-видимите акценти, за да стане ясна каква е симбиозата между Гешев и Прокопиев на фона на мръсотии за милиарди.

Последно по казуса се чу следната повърхностно отразена от медиите новина, че Цветан Василев съди Иван Гешев в Кипър заради фалшива експертиза по делото за фалита на КТБ. Зад съобщението се крие значимият факт, че че експертизата по делото за фалита на КТБ е буквално фалшива.

А е факт поради следните причини:

1.

–       В съда в Никозия има заведено дело за заговор с цел измама с основание т. нар. „експертиза“ по делото за фалита на КТБ, поръчана от прокуратурата на България и реализирана поне по публично поднасяните до този момент данни от компания „Бейкър Тили“ и по-точно от нейния клон в Кипър. Делото за заговор е именно срещу „Бейкър Тили“, трима експерти, подписали експертизата, както и Иван Гешев в качеството му на наблюдаващ прокурор по делото, подписал договорите с тях.

–       В хода на делото става ясно, че „Бейкър Тили“ подписват декларация, че не са извършители на експертизата за КТБ, а това, че представеният от прокуратурата на България доклад е на бланка на „Бейкър Тили“, е секретарска грешка.

–       Те напълно се отказват да са съпричастни към екпертизата и признават, че просто са номинирали трима експерти, които са получавали директни указания от прокуратурата на България. Методиката на изготвяне на оценката също не е на „Бейкър Тили“, а на българската прокуратура. Но за методиката ще стане дума след малко.

2.

След признанието на „Бейкър Тили“ и на кипърския екперт Андонис Василиу, че реално не са участвали в експертизата, делото срещу тях е прекратено. „Бейкър Тили“ са категорични, че не са правили тази експертиза и не стоят зад нея. Андонис Василиу пък е признал в декларация пред съда, че е правил някакъв анализ по метод, предложен от офиса на главния прокурор на България (тогава Иван Гешев) и въз основа на данни, за чиято автентичност той не гарантира. Участие в измама сега се разследва за останалите двама експерти – британски граждани, както и бившия прокурор №1 Гешев. Всичко това, след като съдът се е убедил, че има достатъчно основания за престъпление на територията на Кипър.

Двата известни факта, за съжаление, поставят повече въпроси, отколкото дават отговори. Прокуратурата на България дължи отговор как точно е избрала „Бейкър Тили“-Кипър за тази изключително важна експертиза. Тя е основата на делото за организирана престъпна група, източвала КТБ. А сега се оказва, че авторите на експертизата дори не знаят какво са правили, т.е., това е трагедия за правото.

Прокуратурата на България и в частност Иван Гешев често са сочили как някакви факти не били установени от прокуратурата, а от реномираната одиторска компания „Бейкър Тили“. Но първо, тя не е одиторска. И второ, няма общо с представените от прокуратурата на България документи.

И ако за доклада на „Бейкър Тили“ научаваме фрапиращи разкрития, какво ли има под покривалото на друг емблематичен доклад за КТБ – този на британската „Аликс Партнърс”?

За него са платени минимум 800 000 евро, но днес за този документ се мълчи гузно. За целите на доклада „Аликс Партнърс“ създадоха специално дружество, което ликвидираха веднага след като получиха парите си за услугата. Така, за разлика от „Бейкър Тили“, анулираха опцията да бъдат съдени за произведението си.

Но ако „експертизата“ на „Бейкър Тили“ е фалшификат, какво може да ни накара да смятаме, че анализът на „Аликс Партнърс“ също не е секретарска грешка? Или пък, че е писан именно от „Аликс Партнърс“, а не някое българско ударно звено?

3.

Така наречената експертиза използва за оценка абсурден модел, който няма нищо общо с Наредба 8 и Наредба 9 на БНБ, както и Международните счетоводни стандарти (МСС) 39, които регулират материята. Именно те са били и рамката за оценка и контрол на дейността на банката към момента, преди да бъде поставена под особен надзор, а и след това.

Така неминуемо стигаме и до въпроса може ли експертизата по делото КТБ да е писана в България от български подизпълнители, но за да звучи достатъчно авторитетно и да бъде продадено по-лесно пред обществото, да са били монтирани табелките „Аликс Партнърс“ и „Бейкър Тили“?

От материали по делото КТБ например може да се проследи, че в периода, когато би трябвало да са работили експертите на „Бейкър Тили“, достъп до делото са получили служители на… българската компания „Афа консълтинг“. Така например Саша Дерменджиева е получила постоянен пропуск от прокуратурата в качеството на участник в екип по изготвяне на експертиза по досъдебното производство за фалита на КТБ.

Дерменджиева обаче присъства и в списъка със служители на „Афа Консултинг“, които са извършвали оценките на активи от лятото на 2014 г. – операция, известна публично като „одиторски доклади“. В същата ситуацията е и Светлана Георгиева от „Афа“.

Нещо повече – четирима служители на „Афа“ – Светлана Георгиева, Саша Дерменджиева, Валентина Бранкова и Валя Йорданова са назначени като вещи лица от… Иван Гешев.

Въпреки избраните вече експерти на „Бейкър Тили“. Всичко това, разбира се, поставя основателния въпрос защо е толкова голяма концентрацията на „Афа“ до документи и действия, свързани с фалирането на КТБ – от „одиторските доклади“ през лятото на 2014 г., до „експертизата“ по делото за фалита.

Реклама

Защото не е тайна, че скупчването на „експерти“ от частна организация създава основания за конфликт на интереси. А дълбокото разпростиране на „Афа“ по всички направления на фалита на КТБ е напълно необяснимо и се нуждае от решителен и удовлетворяващ логичен отговор, който прокуратурата на България дължи.

Преглед на материалите по делото КТБ повдигат много въпроси, вкл. който е истинският автор на фалшивата експертиза, приписана на “Бейкър Тили”.

Важно уточнение е, че по времето, когато се предполага, че уж „Бейкър Тили”-Кипър” извършва злополучната експертиза, достъп до документи на Иван Гешев и Евгени Стоянов получават четири счетоводители от „Афа” консултинг” – Светлана Георгиева, Саша Дерменджиева, Валентина Бранкова и Валя Йорданова. Още по-интересно е, че достъп до материалите, селектирани от прокуратурата, е даден и в почивни, и в празнични дни. Тоест, тези госпожи получават особен статут, с който други лица не се ползват.

На тези, които следят казуса КТБ, името на „Афа консултинг” е добре познато. Това е една от фирмите, извършили консултациите без правна и счетоводна стойност, на базата на които е отнет лицензът на банката. Други две фирми са „Ърнст енд Янг” и „Делойт”.

Преди години Вера Ахундова, лидер на „Ние, гражданите” – сдружение, което обединява вложителите в КТБ, загубили спестяванията си, публикува статия, описваща механизма на изкуствения фалит на КТБ в която се казва следното:

Методологията AQR е прием от квесторите, т.е. от БНБ по собственост, по предложение на БНБ и одиторските фирми. От приложените мейли на Н.Кордовска /Банков надзор в БВБ/, Д.Костов – подуправител в БНБ с ресор „Управление Банково” и Валя Йорданова /Афа” ООД/ се вижда, че промяната на методологията за оценка на дейностите на #КТБ се ръководи от Н.Кордовска и Д.Костов. Става ясно, също така, че „одиторските фирми” желаят да получат като форма на застраховка всеки по отделно копие на заповедта и документа /Решение на УС на БНБ/, с които е приета новата методология за анализ и оценка на обезценките на кредитните експозиции на КТБ. Тази методология е приложена само за КТБ. За никоя друга банка в България до момента тя не е приложена – нито през 2014 г., нито през 2015 г.

В този план трябва да направите следните описания:

1.     От години се знае, че към КТБ е приложена недопустима методология, която не е приложена към друга банка към онзи момент.

2.     От години се знае, че консултациите са координирани лично от Нели Кордовска и Димитър Костов. Хубаво е да отбележим, че Кордовска малко след това беше промотирана във Фонда за гарантиране на влоговете. Тоест, тя е координирала незаконното отнемане на лиценза на банката, а след това е парашутирана да координира и разграбването на активите й.

3.     Най-важното – от разкритията на г-жа Ахундова става ясно, че човек на име Валя Йорданова от “Афа консултинг” е координирал избора на методология с Кордовска и Костов.

Справка в Интернет показва също така, че човек на име Валя Йорданова е учредител на “Афа”, както и съдружник там. Фирмата вече е ребрандирана като БДО България. Понеже темата е актуална – Йорданова е специализирала счетоводство в Русия. Може да случайно съвпадение, но руската ВТБ е сред организаторите на погрома над КТБ и пряк бенефициент от него.

Всички тези съвпадения водят и до резонното заключение, че ако Валя Йорданова е координирала фалшивите доклади, на базата на които е отнет лицензът на банката, тя е била във фрапантен конфликт на интересите, когато се е намесила и в експертизата по “мегаделото” КТБ. Най-малкото – основната цел на “експертизацията” е била да открие следите от изкуствения фалит на КТБ, причинен и с участието на счетоводителя на име Валя Йорданова.

Дали е напълно случайно, че одитор на „АФА” се явява “Захаринова и партньори”. Същата скандална бивша данъчна шефка Димитрина Захаринова е била одитор и на „Икономедия” на Иво Прокопиев, била е и в близки отношения с Алексей Петров, а е подозирана във връзка и с Ахмед Доган. По стечение на обстоятелствата е и лична приятелка на Бисер Лазов – главният лъжесвидетел по “мегаделото” КТБ. Прекалено много съвпадения, а…

РОЛЯТА НА ИВО ПРОКОПИЕВ

За сефте думата “дупка” в контекста на КТБ е използвана във в. „Капитал” в края на юни 2014 г. В сферата на финансите не се говори за дупки, а за капиталов недостиг. Така може да бъде доказан само с одит, какъвто в КТБ не е прав за 2014 г. до ден днешен.

Известната “дупка” е измислена в базата на некоректно приложена методология, избрана в координация между Валя Йорданова от “Афа консултинг”, Нели Кордовска и Димитър Костов.

През 2014 г. медиите на Иво Прокопиев бяха рупорът на най-кресливата пропаганда, че в КТБ има „дупка“. Иронията е в това, че като специализирани медии по финансова тематика няма как да не са знаели, че в КТБ не е правен одит, за да се докаже капиталов недостиг.

През 2017 г. пък незнайно в какво си качество Иво Прокопиев е поканен да даде интервю в bTV по повод на внасянето на делото КТБ в съда от Иван Гешев.

Изключително любопитно в това интервю е, че Иво Прокопиев разказва какви са заключенията на „Афа консултинг”, „Ърнст енд Янг” и „Делойт” в докладите си от 2014 г . Тези доклади, обаче, не са публични до ден днешен, а България отказва да ги представи пред съда в Страсбург по делото “КТБ срещу България” дори през 2021 г. и 2022 г.

Как през 2017 г. Иво Прокопиев се запознава с тяхното съдържание? Ако е бил запознат, на какво основание? Да не би да е заради приятелски отношения с Валя Йорданова? Или с Иван Гешев?

В това абсурдно интервю от 2017 г. Иво Прокопиев прави и скандално-злонамерени внушения за Суверенния фонд на Оман, който съди България заради фалита на КТБ. Доказаната лъжа, че България е спечелила делото във Вашингтон, продължава от медиите на Иво Прокопиев, и то като платена публикация на Министерството на финансите под ръководството на Владислав Горанов, който вече е санкциониран за корупция по „Магнитски”.

Странната координация на Иван Гешев и Иво Прокопиев по скандалното фалиране на КТБ тепърва ще търпи развитие. Време е България да научи истината и да се запознае с реалните участници в грабежа, до момента останали в сянка от медийната дезинформация, която 10 години промива мозъци по казуса „Корпоративна търговска банка“.