Журналистическа атака към Брюксел: Александър Симов и Велизар Енчев последваха Йончева и Волгин

Истинска журналистическа атака към евролистите се отчита в навечерието на кампанията. След като стана ясно, че Петър Волгин ще се бори за място в Брюксел, издигнат от „Възражадане“, последва големият трансфер на Елена Йончева. Известната журналистка и евродепутат е едно от предложенията на ДПС за евровота на 9 юни. 

Йончева аргументира решението си да приеме предложението, тъй като ѝ било обещано, че ще защитава свободно каузите, за които и досега се е борила.

Към журналистическата група в последните дни се присъединиха Александър Симов и Велизар Енчев, пише „Филтър“. Те са предложения на БСП в нейната листа за ЕП, която се оглавява от зам.-председателя на партията Кристиан Вигенин, който имал най-много номинации от структурите на БСП. След него е Румен Гечев – икономическият спец на левицата.

Все още не е ясно дали двамата журналисти ще бъдат на избираеми места, но не е изключено подредбата да се промени след преференции. С реални шансове да замине за Брюксел е Велизар Енчев, който се харесва в определени среди заради острите си критики към властта. Самият той бе избран за евродепутат през 2014 г., но от партия НФСБ, която с ВМРО е в коалиция „Патриотичен фронт“. Напуска парламентарната група два месеца след изборите и става независим депутат, обвинявайки ръководството на ПФ, че е изневерило на партийната програма.

През 2015 г. основана движението „Българска пролет“, което обаче така и не успя да стане фактор в политическия живот.