ЕС забранява плащания в брой над 10 000 евро


ЕС забранява плащания в брой над 10 000 евро

Снимка БГНЕС, архив

Европейският парламент гласува „таван“ от 10 000 евро за плащанията в брой. Решението е свързано с борбата срещу изпирането на мръсни пари. Законодателният орган на ЕС разработва повече от две години цял пакет нови мерки в тази област. Те са насочени и срещу финансирането на терористични групи.

Определянето на обща „летва“ за ЕС е тема, която се бистри от 2021 г. и премина през дълги спорове и съгласувания.

В момента в Германия и Австрия няма ограничения за кешовите плащания, докато повечето страни от ЕС са въвели тавани. В България на ръка може да се броят до 10 000 лева. След влизането на новите европравила в сила всяка от 27-те членки ще трябва да приложи „тавана“. В същото време всяка страна може да реши да постави „летвата“ още по-ниско – например 5000 евро, както е у нас.  

Ще бъдат уеднаквени правилата в държавите-членки на ЕС за предотвратяване на прането на пари чрез акцизни и луксозни стоки, търговия с крипто активи и спортни клубове.

Банки, агенции за недвижими имоти и казина ще бъдат задължени да проучват и идентифицират съвоите клиенти или действителните собственици на фирми, които се опитват да се скрият зад „непрозрачни правни схеми“.  

По-строгият контрол ще влезе в сила от 2029 г. за футболните агенти и клубове.

Като част от усилията си за ограничаване на прането на пари, ЕС създава специална агенция. Тя ще е със седалище в германския град Франкфурт.  Новата евроагенция ще има над 400 души персонал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg